Primer quart de segle del Mercat Municipal de Mollet

L'actual mercat de mollet ha celebrat els seus primers 25 anys de vida, després del trasllat que va significar un gran salt de qualitat

Economia

Durant la construcció de l'actual equipament, entre els anys 1994 i 1995
Durant la construcció de l'actual equipament, entre els anys 1994 i 1995 | Mercamollet

Sergio Carrillo

El 28 de gener de 1996, s’inaugurava el nou mercat municipal de Mollet, que representava un avenç en la posada al dia de la realitat comercial en alimentació fresca a la ciutat. Segons un estudi realitzat aleshores per Marçal Tarragó, per encàrrec de l’Ajuntament molletà, l'ampliació i reubicació era més que necessària: "Pot parlar-se, sense embuts, d’un dèficit absolut en l’equipament del mercat municipal –referint-s'hi al vell–. La gent no hi compra perquè no hi ha parades i no hi ha possibilitats reals d’elecció".

El nou mercat, l’actual mercat municipal de Mollet, es va construir entre els anys 1994 i 1995 per convertir-se "en un mercat de referència pel seu disseny avantguardista i per la seva moderna tecnologia", segons apunten des del mercat. Han passat 25 anys d’aquella inauguració, d’aquella festa ciutadana multitudinària que incorporava un equipament singular al patrimoni de la ciutat i que feia realitat una aspiració del comerç local i dels seus usuaris.

Instantània del mercat de la plaça Prat de la Riba, que va estar obert fins al 1996 | Mercamollet

La regidora responsable del Mercat, Mercè Pérez, recorda que tot i que el Mercat Vell era "molt maco i patrimonialment té un gran valor històric", calia aquest trasllat a L'Illa. "La infraestructura va canviar al 100%, és un dels millors mercats de la comarca i està molt modernitzat. Tenen un moll de càrrega i uns magatzems com deu mana i allà hi havia aquesta carència. També hi ha un aparcament i es va poder col·locar un supermercat a dalt". La regidora es mostra satisfeta pel mercat molletà, del que assegura que "funciona força bé i és un pol d'atracció de la ciutat i de la resta de la comarca. Tenim un mercat de moltíssima qualitat".

Adaptació al context

Pérez també destaca la importància d'adaptar-se als diferents contextos, com ara a la venda en línia. Es tracta d'un projecte que ja s'havia començat a treballar feia un temps, però que "la pandèmia ho ha accelerat" i finalment s'ha posat en marxa en els darrers mesos. D'aquest servei diu que "està funcionant molt bé, hi ha molta gent que l'està utilitzant i els paradistes hi estan molt contents".

La venda en línia està arribant a baixvallesans de fora de Mollet, però també està apropant el jovent al Mercat Municipal. Amb el mateix objectiu d'ampliar la clientela, també fa temps que entre l'Ajuntament, MercaMollet i els paradistes plantegen ampliar els horaris. Ara per ara, els dijous i divendres són els únics dies en què les parades estan obertes al matí i a la tarda. "Els hàbits de consum i de compra de la gent han canviat. Aquí al mercat a vegades és complicat equilibrar el descans dels paradistes amb la vida laboral de la població. Però probablement la ciutat voldria que el mercat estigués obert moltes més hores i en canvi per als paradistes això és una dificultat", diu la regidora, qui també hi afegeix que cal "fer aquest esforç d'intentar adaptar els horaris per al públic potencial que hi ha". En tot cas, Mercè Pérez també assenyala que amb el context de la pandèmia "ara no és el moment de fer-ho".

Xarcuteria Guiu Juncà, als mercats de Mollet des dels anys 50

El Mercat Municipal de Mollet compta amb una important base de parades amb molta trajectòria a l'equipament. Tanmateix, també compta amb alguns estands que ja hi eren al Mercat Vell de la plaça Prat de la Riba. Un d'aquests és la Xarcuteria Guiu Juncà, actualment regentada per Lluís Guiu, i que ven tot tipus d'aliment que surti del porc, així com molta varietat de formatges.

Aquesta parada la va obrir el sogre del Lluís Guiu els anys 50. L'any 1986 es va jubilar i li va oferir i, finalment, va traspassar la parada a la seva filla i el seu gendre. Tots dos van estar-s'hi una dècada fins que a meitats dels 90 tingués lloc l'obertura del nou mercat, l'actual.

Guiu explica que el canvi era imprescindible: "Allà no teníem cambres frigorífiques, no teníem magatzems i les parades eren petitíssimes. La meva parada feia dos metres i mig o tres metres com a màxim, i aquí tinc deu metres". També assegura que "el mercat antic era molt obsolet ja en aquella època".

Quan es va proposar el canvi, que aportava un evident salt de qualitat, entre els paradistes hi havia un neguit, ja que havien d'assumir una important quantitat econòmica i pensaven: "A veure si fem la inversió i després no ve tanta gent". Amb tot, "la majoria de paradistes van venir cap aquí i la veritat és que es va notar molt el canvi. Estem molt contents d'haver vingut aquí".

Pel que fa a la clientela, destaca que el principal públic que han tingut habitualment era gent gran, "però a partir de la pandèmia hem vist que ve molta gent jove. És el que feia falta, la gent gran al final va desapareixent i si no ve gent nova, tot es complicarà".

Malgrat la proliferació de supermercats, Guiu creu que "la gent que està acostumada al producte fresc de mercat, ve al mercat. Quan proven producte que és fresc, veuen que és molt diferent del que poden trobar en un supermercat, encara que també tinguin bona qualitat".

Edicions locals