L'oposició qüestiona el càrrec de vicealcaldessa de Casandra Garcia

El PSC defensa la seva sòcia de govern dient: "És tan legítim dir vicealcaldessa com dir govern plural"

Política

L'oposició qüestiona el càrrec de vicealcaldessa de Casandra Garcia
L'oposició qüestiona el càrrec de vicealcaldessa de Casandra Garcia | Heribert Gallardo / Aj. Parets

Sergio Carrillo

El punt número 7 de l'ordre del dia del ple extraordinari de l'Ajuntament de Parets celebrat dijous a la tarda semblava un pur tràmit. De fet, només s'havia de donar compte d'un Decret d'Alcaldia, concretament relatiu al nomenament dels membres de la Junta de Govern Local i als tinents d’alcaldia, una informació que ja era pública. Tanmateix, l'oposició hi va posar el dit a la nafra amb un càrrec que havia estat anunciat, però que no hi apareixia mencionat en el decret: la vicealcaldia de Casandra Garcia.

Kènia Domènech (Ara Parets ERC) va obrir-ne la veda en el torn d'intervencions, sorpresa perquè "no aparegui el nomenament de vicealcaldessa en cap decret". En aquest sentit, hi va afegir: "L'Ajuntament de Parets no es pot acollir a la llei de grans ciutats amb la qual sí que podria nomenar un vicealcalde o vicealcaldessa, i actualment a Espanya només hem detectat una desena de municipis que tinguin una vicealcaldia". Una de les més destacades la va recordar Manuel Losada (Cs): "A Madrid sí que hi ha una vicealcaldessa, Begoña Villacís, i és de Ciutadans. Però és Madrid, és una miqueta més gran i és legal fer-ho".

Sí que seria legal el càrrec de vicealcaldessa, en paraules de Domènech, mitjançant la "modificació del ROM, però de moment no s'ha abordat". La regidora d'Ara Parets ERC, a més, va ser contundent contra la seva exsòcia de govern: "La regidora de Sumem mai ha assumit els resultats de les eleccions del 2019 i viu en una constant negació, i per això necessita càrrecs ficticis".

Amb tot, la republicana va insistir que "el nomenament de Casandra Garcia com a vicealcaldessa no respon a cap criteri de legalitat" i per això va demanar "que es retirin totes les publicacions oficials del web on consta aquest càrrec fictici" i va instar els mitjans de comunicació de l'Ajuntament "a citar la regidora de Sumem Esquerres amb els càrrecs que legalment ostenta, i no pas com a vicealcaldessa".

Per últim, també va instar el secretari "a emetre un informe sobre la legalitat d'aquest nomenament". Aquest, però, va dir que "no emetrà cap informe al respecte, perquè no hi ha cap acte administratiu en relació amb aquesta qüestió", és a dir, perquè cap decret cita la portaveu de Sumem com a vicealcaldessa.

Per part de Parets per la República, Neus Jordà va considerar que si aquest títol no apareixia citat en cap decret "és perquè legalment no ho han pogut justificar". Per tant, va demanar "que si és real, s'inclogui a la documentació", i si no ho és, "que quedi palès en aquest ple".

A l'altre partit de l'oposició, Ciutadans, tampoc li convenç la nomenclatura. Posant-hi menys serietat que els companys d'oposició i un toc més d'humor va dir: "No m'agradaria que en comptes de regidor em digueu Froilán de Todos los Santos; no m'agrada. Si un és regidor, és regidor; i si és alcalde, és alcalde". En la mateixa línia que les altres dues portaveus va demanar que si Casandra Garcia ha d'ostentar el càrrec de vicealcaldessa, "que es modifiqui el ROM".

"És tan legítim dir vicealcaldessa com dir govern plural"

La defensa més aferrissada cap a Casandra Garcia va venir de part del portaveu socialista, Francesc de la Torre: "Entenc que és tan legítim dir vicealcaldessa com dir govern plural. Tothom parlava del govern plural i mai ningú ha qüestionat cap publicació". La vicealcaldia és, segons el socialista, "un càrrec polític", i el portaveu va afegir-hi: "Crec que tots els ciutadans i ciutadanes de Parets entendran que si vostès es feien anomenar durant 19 mesos el govern plural, que ho hem vist a cada nota de premsa, ara no passarà res perquè diguem vicealcaldessa".

En aquesta sessió extraordinària, on el sarcasme va tenir el seu protagonisme, de la Torre també s'hi va animar a dir la seva: "Podríem batejar l'actual govern com a Nou govern plural, unit i cohesionat. Per això tenim una vicealcaldessa".

"El càrrec de vicealcaldessa li costa 0 euros a les arques municipals"

Per la seva banda, la regidora que rebia les crítiques, Casandra Garcia, va destacar: "El càrrec polític de vicealcaldessa que ocupo al nou govern li costa 0 euros a les arques municipals".

D'altra banda, també va assegurar amb l'aprovació de les dedicacions es demostrava que "en cap cas" es va realitzar la moció de censura "ni per motius de sou ni de cadira. De fet, la cadira on estic asseguda ara mateix és la mateixa cadira que ocupava abans. I ens hem reduït el sou. Jo mateixa estava cobrant uns 52.600 euros i a partir de l'1 de febrer la nostra retribució és de 51.500 euros".

Edicions locals