José María Asencio: 'Abans els censors portaven corbata i militaven en el partit únic'

L'exjutge degà de Mollet ha publicat 'En busca de la irrealidad', la seva primera novel·la, en què tracta la "crisi del lliurepensament"

Cultura

José María Asencio amb el llibre de la seva estrena literària
José María Asencio amb el llibre de la seva estrena literària | Ana Matres Rojo

Sergio Carrillo

L'exjutge degà de Mollet José María Asencio s'ha estrenat recentment en el món literari publicant la seva primera novel·la, En busca de la irrealidad, protagonitzada per Manuel, un jove escriptor que viu al Raval de Barcelona.

Una nit, després d'un passeig qualsevol, la mera casualitat provoca l'inici d'un canvi en les seves més profundes conviccions, i d'ençà d'aquell moment arrenca un procés que el porta constantment del somni a la realitat, sent a vegades incapaç de diferenciar en quin estat es troba. Asencio explica que li ha volgut "donar molta importància a aquest món oníric on es projecten totes les idees, els anhels i les frustracions que tenim". Aquest surrealisme plasmat "és un petit homenatge a gent com Buñuel", diu l'autor.

La "crisi del lliurepensament" és un altre dels temes sobre els quals gira la novel·la. L'escriptor defineix lliurepensament com "la llibertat de pensar, dir i expressar qualsevol cosa sense que siguis tatxat d'una cosa o d'una altra". També lamenta que "els enemics del lliurepensament avui no tenen ideologia. Són tants, que es toquen els uns amb els altres". A més, hi afegeix: "Abans els censors eren fàcilment reconeixibles: portaven corbata i militaven en el partit únic. Ara el problema és que som nosaltres qui hem de mesurar concretament les paraules i les idees que expressem per por a ser exclosos de la societat, per por que ens titllin d'una cosa o d'una altra".

A banda d'això, Asencio ha volgut experimentar amb el llenguatge i ha tractat de fer "una literatura musical". Tot plegat ho fa "amb el lligam que hi pot existir en els pensaments del Manuel quan sona una determinada cançó".

De jutge a escriptor

L'alacantí José María Asencio va ser jutge degà de Mollet i actualment és cap d'Àrea de Relacions Externes i Institucionals de l'Escola Judicial espanyola, amb seu a Barcelona. Tanmateix, assegura que el llibre no guarda cap relació amb el Dret: "M'han preguntat molt que com és possible que sent jutge no hagi escrit una novel·la negra. I què té això a veure? Per què un flequer hauria d'escriure sempre sobre pa?".

En tot cas, sí que admet que hi pot haver alguna reminiscència judicial "en la mesura que això ocupa una part important de la meva vida". Concretament, creu que la reminiscència que hi ha és la reflexió que posa el text sobre la taula de què "avui dia gairebé totes les normatives restrictives no garanteixen drets, sinó que els restringeixen". Sobre aquest tema també hi assevera: "Cada vegada es poden fer menys coses, i no em refereixo al coronavirus –el llibre el va escriure abans de la pandèmia–. S'ha de reclamar la llibertat individual, perquè és la clau de la llibertat col·lectiva".

Per cloure, l'exjutge degà de Mollet assegura que En busca de la irrealidad és "un llibre útil per saber què està passant avui amb la llibertat, amb les restriccions que ens imposen i amb les que ens autoimposem".

Edicions locals