Reconstruint la memòria del transformisme des de l'escenari

La molletana Úrsula Tenorio dirigeix l'obra 'José y la Barcelona disidente'

Cultura

Reconstruint la memòria del transformisme des de l'escenari
Reconstruint la memòria del transformisme des de l'escenari

Sergio Carrillo

El Teatre Lliure de Barcelona acull aquesta setmana cinc funcions de José y la Barcelona disidente, escrita i dirigida per la molletana Úrsula Tenorio, qui també hi participa com a actriu. Els espectadors estan gaudint des de dimarts d'uns assaigs oberts que la companyia Lalinea està oferint, amb l'objectiu d'acabar d'enllestir aquesta obra, que s'estrenarà com a peça teatral ja acabada d'aquí a tres mesos.

Tot plegat sorgeix arran d'una conversa amb què l'Úrsula va conèixer la història del seu tiet avi, el José Tenorio: "Ell va morir quan jo era molt petita i era una figura que sempre s'esmentava, però que no s'explicava molt bé qui era; la història com havia mort anava canviant. Un Nadal els meus pares em van explicar que al meu tiet José també li agradava molt el teatre com a mi". El José era transformista, es vestia de dona, i va morir de Sida. "La família sabia molt poc de la seva vida a Barcelona i necessitava recuperar la seva memòria", explica l'Úrsula, qui demana que si algú té alguna informació del seu tiet avi, se la pugui fer arribar. Durant la recerca de la identitat del José va trobar que una manera d'homenatjar-lo seria fent "un projecte escènic, ja que a ell també li agradava molt el teatre".

El 2019 van començar a formar l'equip i van recollir el testimoni de moltes persones perquè l'obra no se centrés només en el José, "sinó que fos una peça que pogués parlar de molts josés, de molta gent anònima que ha construït la memòria dels anys 70 i 80 i de la història LGBTI de Barcelona". A banda dels testimonis recollits, els tres intèrprets principals de l'obra són tres transformistes: Aleix García, Alejandro Avrai i Goliarda Parda (Marcel Fenocchio). D'aquesta manera, es pretén contrastar sobre l'escenari la memòria recopilada amb l'experiència de "gent del col·lectiu que pugui donar el seu punt de vista actual i pugui comparar quines coses han canviat".

En aquest sentit, tenint en compte que "el transformisme sempre ha estat vinculat a espais festius i nocturns" en aquesta obra el públic podrà conèixer les seves vivències i experiències "des d'un lloc molt més proper i molt més real". De fet, els actors crearan un espai de debat a escena, cercant la participació del públic. Fora del popular col·loqui posterior a l'espectacle, a José y la Barcelona disidente el públic.

Una obra amb accent baixvallesà

A banda de la molletana Úrsula Tenorio, també hi participen el molletà Jordi Baldó com a codissenyador de llums i el transformista paretà Aleix Garcia. En Rai Garcia, cap de sala del Teatre Lliure, també és paretà. A més, en José Tenorio també va viure a Mollet.

Exposició 'Rojo Clavel'

A banda de l'obra de teatre, el projecte inclou també l'exposició Rojo Clavel, fruit de la col·laboració entre TMB i el Teatre Lliure.

La línia de metro Rojo Clavel –Sants Estació, La Sagrera, Clot, Catalunya, Liceu, Paral·lel, Poble Sec, Fontana, Diagonal i Hospital Clínic– comparteix la documentació recollida durant el procés de creació de José y la Barcelona disidente. A cada parada s'hi pot trobar un codi QR amb el qual descobrir el pas del José per la ciutat i la memòria de la Barcelona LGTBI+ que amaguen les estacions del metro. A més, es pot visitar l'exposició Rojo Clavel a l’Espai Mercè Sala (estació Diagonal) del 17 de febrer a l'11 d'abril.

Edicions locals