El consistori de Parets homenatja la Segona República

La bandera tricolor va onejar a la plaça de la Vila aquest dijous en la commemoració del 80è aniversari de la proclamació

Política

Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Parets del Vallès han signat una declaració conjunta per sumar-se a la commemoració del 80è aniversari de la Segona República Espanyola, proclamada el 14 d’abril de 1931. Per aquest motiu, aquest dijous 14 d'abril, a Parets va onejar la bandera de republicana a la Plaça de la Vila.

Segons el manifest, “la Segona República (1931-1936) constitueix una de les principals fites dins la història de la lluita dels pobles de l’Estat espanyol per a la consecució de les llibertats democràtiques i la justícia social. El sufragi femení, les lleis de divorci i de l’avortament, l’ensenyament laic, les reformes més justes en matèria social i agrària, la separació entre Església i Estat i la reforma de l’estament militar són, juntament amb d’altres llibertats individuals i socials, algunes de les fites assolides durant aquest període republicà. Sectors de la població que tradicionalment havien estat exclosos de la vida política van poder participar en el debat públic durant aquesta etapa de la història. El dinamisme polític, social i cultural fou intens, amb un augment de les associacions polítiques i sindicals, de les entitats culturals i recreatives, que es convertiren en eines de participació ciutadana. El cop d’Estat de juliol de 1936 i la posterior Guerra Civil, que va significar el triomf del bàndol franquista i la instauració d’una dictadura que es va perllongar durant prop de 40 anys, van posar fi a aquesta experiència democràtica i va abolir les llibertats democràtiques assolides”.
La Moció de la Junta de Portaveus relativa a la commemoració del 80è aniversari de la proclamació de la Segona República és un dels punts de l’ordre del dia del ple extraordinari que es va celebrar dijous al vespre.

Edicions locals