La recuperació del Tenes, principal projecte dels pressupostos aprovats

El ple va aprovar els pressupostos del 2021, de 27.810.786 euros (amb un augmente del 6,31%), que el govern reitera que prioritzen les persones

Política

La recuperació del Tenes, principal projecte dels pressupostos aprovats
La recuperació del Tenes, principal projecte dels pressupostos aprovats | Aj. Parets

Sergio Carrillo

El ple de Parets va aprovar dijous els pressupostos del 2021, de 27.810.786,25 euros, un 6,31% més respecte al 2020. Segons apunta el govern, "els comptes s’han fet amb l’objectiu de mitigar i revertir els efectes socials i econòmics de la pandèmia a Parets". Tot plegat va comptar amb els vots a favors del PSC i de Sumem Esquerres a Parets, l'abstenció d'Ara Parets ERC i els vots en contra de Parets per la República i Ciutadans.

Els cinc principals projectes contemplats són els següents: creació d’un primer fons de contingència per pal·liar i revertir els efectes de la pandèmia (200.000 euros), construcció de l'institut escola (150.000 euros), recuperació social, ecològica i paisatgística del riu Tenes i del seu entorn amb la integració de l’espai fluvial a un conjunt dedicat a l’esport i al lleure (230.000 euros), construcció d’una piscina descoberta per fomentar la pràctica esportiva i l’oci a l’exterior (200.000 euros) i remodelació de la plaça d’Espanya com a espai verd de descans i punt de trobada per als veïns i veïnes (360.000 euros).

L'alcalde, Francesc Juzgado, va reiterar que són uns pressupostos que tenen com a prioritat les persones. En la mateixa línia s'hi va referir la regidora d'Economia i Hisenda, O'hara Valdívia: "La pandèmia ens ha fet reforçar les prioritats en el servei públic per posar a l'abast de tots i tots els recursos dels quals disposem, perquè ningú es quedi enrere".

El portaveu socialista, Francesc de la Torre, va definir el document aprovat de "realista i possibilista" i hi va afegir: "Hem fet el millor amb el mínim temps possible. Apostem per la cultura més local, per les ajudes a les persones, per l'ocupació i la neteja entre d'altres".

Per la banda de Sumem Esquerres, Casandra Garcia va explicar que "hi havia un excedent de cinc milions d'euros" en el text que va deixar l'anterior govern "i és per això pel que hem hagut de cedir en molts dels nostres projectes, igual que ha cedit el PSC". Garcia va destacar projectes com l'institut escola, la gratuïtat i socialització dels llibres de text o els projectes dels patis de les escoles. També l'aposta pel medi ambient: "Ens ve una molt grossa en sostenibilitat i canvi climàtic. Evidentment que hem d'invertir en aquests aspectes", va recalcar després que l'oposició critiqués les elevades partides per a la Llera del Tenes i el llac dels ànecs.

Sense suport de l'oposició

Els tres partits de l'oposició van ser-ne molt crítics. Des d'Ara Parets ERC, el portaveu Jordi Seguer va assegurar que "si no hagués estat per la moció de censura, ja tindríem el pressupost en vigor". També va dir que "aquest no és un pressupost per sortir enfortits de la crisi de la Covid-19, no dona resposta a les necessitats de la ciutadania de Parets". Tampoc li convenç "massa" que "les prioritats del govern en el capítol d'inversions passen per actuacions com la naturalització del llac dels ànecs i pel projecte del riu per davant de l'habitatge o del pla de voreres. Ens trobem amb un pressupost poc social i més pensat en la gran obra i pensant segurament ja en les eleccions del 2023".

Per part de Parets per la República, Neus Jordà va rebre el punt a votar com una "decepció": "Esperàvem una cosa sublim i resulta que és un copi-pega del que teníem pactat, però donant-li aquell toc socialista". Jordà va lamentar que "no hi ha ni un cèntim més del que nosaltres ja havíem pactat" per a drets socials i que "s'han carregat projectes com el parc del costat del cementiri o el pla de voreres de l'Eixample Central". També va afegir: "Ha tornat el socialisme a Parets. Ens hem carregat les millores a peu de carrer per apostar per obres faraòniques i destinar tots els recursos a un macroprojecte, que aquest cop toca la llera del riu Tenes".

Per últim, Manuel Losada, de Ciutadans, també va ser punyent contra el govern. D'entrada va explicar les propostes que havia fet la seva formació i, en general, va mostrar-se molest perquè moltes d'elles propostes no hagin estat incorporades: "Els hi han agradat moltes de les meves propostes, però no les veig". Algunes d'elles van ser en mobilitat com oferir "bus urbà gratuït per als estudiants del municipi". Segons va explicar, la resposta que va rebre del govern va ser que "no, perquè el servei és deficitari", una resposta que no va convèncer Losada: "I per què ho van proposar vostès –referint-se al PSC– a l'anterior govern. Jo pensava, 'aquesta me l'accepten segur, perquè l'han proposat ells'. Doncs res, ni l'han acceptat ni l'acceptaran".

Edicions locals