La MITMO torna a Mollet amb nou espectacles de titelles que es faran en espais interiors

Les tres ubicacions que acolliran les representacions seran Can Gomà, Mercat Vell i Sala Fiveller

Cultura

Jordi Monserdà, presentant l'exposició de titelles que hi haurà a La Marineta durant tot l'abril
Jordi Monserdà, presentant l'exposició de titelles que hi haurà a La Marineta durant tot l'abril | S.C.

Sergio Carrillo

La Mostra Internacional de Titelles de Mollet es reprendrà divendres vinent, amb un cap de setmana amb nou espectacles diferents de titelles –de fins a cinc tècniques titellaires diferents– i adaptada al context de la pandèmia.

Una de les adaptacions que s'han hagut de fer en aquest gran esdeveniment coorganitzat per Galiot Teatre i l'Ajuntament de Mollet té a veure amb l'origen de les companyies. A diferència d'altres anys amb artistes de diversos països del món, enguany totes les participants seran companyies catalanes –7 de la província de Barcelona i 2 de Lleida–.

Una altra adaptació té a veure amb les ubicacions. En comptes de realitzar-se en espais oberts, als carrers, parcs i places de la capital baixvallesana, en aquesta edició es farà en tres espais interiors: Can Gomà, Mercat Vell i Sala Fiveller. D'aquesta manera es podran controlar els aforaments –del 50%– i s'evitaran les habituals, enyorades i actualment gens recomanades aglomeracions.

La regidora de Cultura i Comerç, Mercè Pérez, ha destacat en la roda de premsa celebrada aquest divendres a la tarda a La Marineta que la majoria d'actuacions es podran veure des de casa: "Totes les activitats, menys aquelles que siguin difícils per gravar, com les d'ombres xineses, les transmetrem alhora per streaming".

Per la seva banda, el batlle, Josep Monràs, ha recordat com s'ha passat "de la tristor de fa un any –en què es va haver d'anul·lar la mostra quan ja tot estava gairebé preparat–, a començar a tenir una certa il·lusió pel futur". Monràs ha reiterat que calia "començar a reprendre, amb tota la prudència necessària, les activitats emblemàtiques de la ciutat, i a ningú se li escapa que una de les grans activitats emblemàtiques de la ciutat és la MITMO".

També s'ha referit a les darreres restriccions del Procicat, que ha ordenat un nou confinament comarcal i que, per tant, si res no canvia, això comportarà que ningú de fora del Vallès Oriental pugui viure la MITMO en viu: "A vegades les normatives semblen força incongruents, com la que tenim a partir d'avui mateix: tenim confinament comarcal, però en canvi els nois i noies que practiquen esport es poden moure per tota Catalunya per jugar un partit de competició sense cap tipus de restricció". Amb tot, ha recordat que encara que les companyies siguin de fora de la comarca sí que hi podran venir amb el corresponent justificant que indiquen que s'hi traslladen per feina.

"Tenim espectacles molt tècnics i de molta qualitat"

El director artístic de Galiot Teatre, Jordi Monserdà, ha recordat una trucada rebuda pel consistori, en què li van dir: "Jordi, d'alguna manera hem d'activar la cultura". "Havíem de fer l'edició", ha refermat Monserdà, qui ha volgut treure aspectes positius de reformulació de l'esdeveniment: "Per un costat estic content, perquè quan anem a fer tota la programació de la MITMO, que és complexa, amb més de 20 companyies, tenim espectacles que els fem majoritàriament al carrer i a l'escenari. I sempre, quan faig el procés de selecció, em toca deixar a un costat una sèrie d'espectacles que, tècnicament, no els podem fer enmig de la ciutat". Alguns d'aquests espectacles seran els que es podran gaudir el cap de setmana vinent, els quals defineix de "molt tècnics i de molta qualitat" i hi afegeix: "Són espectacles complexos que necessiten molt sistema d'il·luminació, de projecció i d'efectes".

Tot plegat arrencarà divendres 16 d'abril a les 17.30 h al Mercat Vell amb el mateix Monserdà, qui representarà el xou Palla Fusta i Pedra (titella de sobretaula per a majors de 3 anys). L'altra obra de divendres serà 7 Ratolins (titelles de sobretaula i actor, per a un públic familiar), de la companyia Petit Bonhom i tindrà lloc a les 18.30 h a la Sala Fiveller.

Estaquirot Teatre portarà dissabte a les 10.30 h i a les 17 h a la Sala Fiveller La Pastissera i els Follets (titelles manipulats sobre taula, per a més de tres anys). El Centre de titelles de Lleida representarà Moby Dick (titelles de taula i projeccions, per a infants d'entre 3 i 8 anys) al Mercat Vell a les 11.30 h i a les 18 h. Eureka (teatre de llum negra, per a infants d'entre 4 i 8 anys), d'El Cau de l'Unicorn, també serà dissabte, en aquest cas a les 12.30 h a Can Gomà . I el dia el tancarà Cal Teatre, amb Joc de Cadires (titelles de sobretaula i teatre d'objectes, per a adults), també a Can Gomà.

Diumenge hi haurà tres companyies més. Merçe Framis amb La Lluna la Pruna (ombres xineses de tots colors, per a infants d'entre 3 i 6 anys), a la Sala Fiveller a les 10.30 h i a les 17.30 h. The Farrés brothers faran El Rei de Casa (titelles de sobretaula, per a tots els públics) al Mercat Vell a les 11.30 h i a les 18.30 h. I La Baldufa Teatre representaran Safari (actors i teatre d'objecte per a majors de 3 anys) diumenge a les 12.30 h i a les 16.30 h a Can Gomà.

Les entrades es podran comprar a partir de dilluns al web de l'Ajuntament i a La Marineta per un preu de tres euros.

El comerç hi participa

Si bé la ruta d'aparadors plens de titelles tampoc hi serà en aquesta edició, sí que s'han preparat dos jocs adreçats principalment per a la canalla i que es faran mitjançant la virtualitat. Al Mercat Municipal els convidaran a trobar en Patufet, amb una idea semblant "al joc de caçar Pokémons", ha dit la regidora Mercè Pérez. "Totes les parades tindran uns cartells amb codis QR, i els nens els han d'anar a buscar quatre Patufets que tenim amagats". Amb la mateixa idea, també hi haurà molts cartells amb codis QR en comerços de la ciutat, en què els més petits hauran de trobar fins a 5 titelles diferents. Les persones que assoleixen els jocs, entraran en un sorteig titellaire.

Edicions locals