L'Ajuntament de Parets encarregarà la construcció d'una passera que permetrà contemplar el mural de la Tipel
'Enamora't de Parets' és la nova campanya de promoció turística i patrimonial del municipi
L'Ajuntament de Parets ja ha "aparaulat" amb RCR Arquitectes –guardonats amb el prestigiós premi Pritzker i coneguts pels seus projectes integrats en l’entorn– i properament els encarregaran el projecte de construcció d'una passera perquè la ciutadania pugui contemplar els murals de la Tipel, elaborats a principis dels 70 per Eduardo Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi.
Així ho ha explicat aquest matí la regidora de Patrimoni Cultural, Rosa Martí, durant la presentació de la nova campanya Enamora't de Parets. L'edil ha apuntat que l'autopista, "que té els seus avantatges, però també té els seus inconvenients, ha fet que aquestes pintures quedessin amagades". També s'ha mostrat contenta perquè aquest projecte "donarà la possibilitat a la població de conèixer aquestes pintures".
Sobre la Tipel, Martí també ha recordat que l'historiador local Carlos Toribio està treballant des del 2019 en un llibre que recull la història i tota la documentació d'aquesta mostra de pop art de la Tipel. El llibre es presentarà "pròximament" i "en aquests moments està en fase de traducció". Des del consistori aposten perquè "sigui una publicació que tingui repercussions internacionals", així que els texts estaran en català, en castellà i en anglès. La regidora de Patrimoni Cultural ha destacat que volen aconseguir "la difusió més gran d'aquesta mostra de pop art, que és sens dubte la més important de Catalunya i probablement la més important d'Espanya".
'Enamora't de Parets', difusió del patrimoni i del comerç local
La campanya Enamora't de Parets, de promoció turística i patrimonial, pretén "posar en valor el nostre poble, els seus racons, el seu patrimoni, la seva restauració i comerç", segons ha apuntat el batlle, Francesc Juzgado. L'alcalde també hi ha afegit: "Volem mostrar a tothom què tenim a Parets, perquè ho coneguin i hi vinguin també a gaudir-ne. La pandèmia i el confinament han permès que molts paretans i paretanes coneguin molts racons que fins ara no havien vist o gaudit plenament"
La primera acció tindrà una relació directa amb el patrimoni local. Es convida la ciutadania a fer-se fotos en alguns dels 13 espais seleccionats del municipi: riu Tenes, Torre de Malla, Torre de Cellers, La Marineta, Tipel, parc de La Linera, parc del Sot d'en Barriques, Pedra del Diable, església de Sant Esteve, Can Serra, església de Sant Jaume, pèrgola de la plaça de la Vila i bosc de taules i estany de l'avinguda de Francesc Macià. Del 29 d'abril al 13 de maig s'hauran de penjar les imatges a Instagram, amb l'etiqueta #enamoratdeParets i etiquetant el perfil del consistori. L'autor de la publicació amb més M'agrada rebrà unes entrades dobles per gaudir el 16 de maig a Can Rajoler de l'obra de teatre Els gossos de Nelson Valente.
La següent acció tindrà a veure amb els negocis del municipi, tal com ha explicat la regidora de comerç, O'hara Valdívia: "No només tenim patrimoni, sinó que una de les coses més importants de Parets és la nostra restauració i la nostra xarxa comercial". És per això que es demanarà a la ciutadania una participació a les xarxes semblant a l'anterior, en aquest cas amb fotografies a les botigues i restaurants.
La tercera acció serà un joc de pistes sobre Parets. "Amb la pandèmia hem gaudit molt més del que tenim a casa nostra", ha apuntat el regidor de Turisme, Francesc de la Torre, qui ha explicat que es faran preguntes "de patrimoni, d'equipaments, d'entitats, de restauració i de comerç".
Per últim, hi haurà la creació d'un joc de taula amb la mateixa temàtica, que comptarà amb la participació dels centres educatius del municipi. "Començarem a treballar amb les escoles en un joc de taula de Parets, que estarà relacionat amb la campanya i on es faran preguntes sobre els llocs més emblemàtics del nostre municipi. Serà una manera d'entrar a les cases de Parets perquè coneguin el nostre patrimoni", ha dit la primera tinenta d'Alcaldia i regidora d'Educació, Casandra Garcia, qui ha conclòs afegint-hi: "Estem en un procés molt embrionari, però no volem que sigui una imposició de cap servei de l'Ajuntament, sinó que siguin les mateixes escoles i famílies qui vagin donant idees de com hauria de ser aquest joc".