La Diada de Sant Jordi es desconfina

Parets i Montornès gaudiran de parades plegades a la via pública, mentre que a Mollet hi estaran davant dels mateixos establiments

Cultura

La Diada de Sant Jordi es desconfina
La Diada de Sant Jordi es desconfina

Aquest divendres, 23 d'abril, torna Sant Jordi als carrers i als equipaments del Baix Vallès. No serà el Sant Jordi tradicional, protagonitzat per desenes d'estands de llibres i roses a cada poble, i multitud de veïns gaudint d'aquesta diada, però tampoc tindrà res a veure amb el Sant Jordi del 2020, quan tothom estava reclòs a casa, a excepció d'aquells qui hi havien de sortir per treballar o per anar al supermercat com a molt.

A Mollet hi haurà parades davant de les botigues de roses i llibres. La no acumulació de parades en un mateix espai evitarà aglomeracions, permetent així una compra més tranquil·la i segura.

A banda de les parades, l’Ajuntament i entitats de Mollet han programat activitats relacionades amb la diada. D'entrada, la Biblioteca de Can Mulà està compartint durant tota aquesta setmana recomanacions literàries a través del seu compte d'Instagram i aquest divendres a partir de les 15.30 hi posaran una parada de novetats literàries al vestíbul de l’equipament. A més, el Museu Abelló proposa dues activitats molt literàries a la terrassa de l’equipament: una sessió de contacontes –Hi havia una vegada... un museu ple de contes!, a càrrec de Gemma Garcia– on els protagonistes seran els personatges de les obres del museu; i un espectacle de poesia teatralitzada, Instants previs, amb Josep Sobrevals i Marta Tricuera.

El programa molletà de Sant Jordi també compta amb una sessió de contes per a adults organitzada pel Departament de Gent Gran i un programa online dedicat a Sant Jordi a l’Instagram de Joventut.

Parades de llibres i roses a Parets

La programació paretana va arrencar el dia 7 i, concretament, aquest divendres hi haurà parades de llibres i roses a la plaça de la Vila de Parets de 10 h a 21 h, i hi haurà alguns escriptors locals que signaran els seus llibres recentment publicats. El consistori, a més, va apostar per crear un web on les llibreries i floristeries de Parets han exposat els productes i serveis que ofereixen per celebrar la Diada de Sant Jordi, amb vídeos i fotografies.

També hi haurà lloc per a les arts escèniques. La Biblioteca Can Butjosa penjarà aquest divendres al seu canal de YouTube la representació titellaire de la llegenda de Sant Jordi a càrrec de la Colla del Follet, El drac que menjava princeses. A més, per a diumenge a les 16 h i 18.30 h, l'Ajuntament ha programat una doble sessió de l'espectacle musical El Pot Petit al teatre, que va exhaurir les entrades a les poques hores de publicar-se.

Estands a la Pau Picasso

La plaça Pau Picasso tornarà a ser el centre del Sant Jordi montornesenc. De 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h hi haurà parades de llibres i roses amb música d'ambient. Durant el dia també s'hi podrà gaudir de l'exposició Quan parles fas màgia, sobre el Voluntariat per la llengua, que promou el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Qui vulgui, també podrà participar en un joc de preguntes i la persona que n’encerti més optarà a un premi. Al mateix espai, la Penya Els Bartomeus oferirà un joc de pistes anomenat Busquem la llegenda perduda de Sant Jordi.

El pati de Can Xerracan serà aquest divendres l'altre escenari de la Diada, amb dues activitats organitzades per la Biblioteca de Montornès (reserves a entrades.montornes.cat). La primera tindrà lloc a les 17 h i a les 18.15 h i serà la 14a marató de contes familiars per a majors de 3 anys, a càrrec de Marcè Rubí i mOn Mas. Consorci per a la Normalització Lingüística. Tot seguit, a les 20 h la companyia Comando Impro Show representarà l’espectacle Operació L.L.I.B.R.E, en què els actors i actrius s’inventaran històries a partir dels llibres que les persones assistents portin en aquell moment.

Roses als comerços de Sant Fost

Amb les restriccions sanitàries existents, l'Ajuntament de Sant Fost ha decidit no organitzar cap activitat. Tanmateix, repartirà milers de roses al comerç local perquè es lliuren als clients. A més, repartiran gratuïtament a l’Ajuntament, a l’Ateneu Jaume Rifà i al CEM Can Lladó un dels llibres de l'historiador Jaume Rifà, a qui el consistori vol homenatjar.

Cal titella, de Galiot, a Carrencà

El Pati de Carrencà celebrarà de 16.30 h a 20 h la Diada amb parades de llibres i roses, amb un recital de poesia i música en directe, i amb l'espai Cal Titella de Galiot Teatre. Cal Titella és una mena de parc infantil ple d’enginys i de diferents maneres de fer titelles.

Parades de roses a Joan Matons

A Santa Maria de Martorelles, l’Escola Viver Castell de Sant Foix instal·larà aquest divendres la seva tradicional parada de roses de Sant Jordi a la plaça Joan Matons. Divendres, a més, l'Ajuntament repartirà roses a la gent gran del poble.

Durant el cap de setmana hi continuarà la celebració de la diada. El casal d'avis (de 12 h a 14 h) obrirà l'exposició fotogràfica Postes de sol; dissabte (18 h) a la plaça de l'Església, M. Helena Iglesias explicarà el seu conte Una llebre de primavera; i diumenge (13 h) a la plaça Joan Matons hi haurà parades de llibres i roses i el recital de poesia a càrrec del grup dels Poetes Vius amb l’acompanyament del Taller de Música de Santa Maria.

Llibres reutilitzats a les deixalleries

El Consorci de Residus del Vallès Oriental promou fins diumenge la campanya per a la recuperació de llibres usats –Deixa Llibres– a la xarxa de deixalleries comarcal. Tots els equipaments  han instal·lat un punt de reutilització de llibres usats i els usuaris poden endur-se'n aquell que més li agradi. L'objectiu és allargar la vida útil dels llibres.

Edicions locals