Cantània retorna al Palau amb 6 funcions i 2.100 alumnes
Després de suspendre's l'any passat i de reduir a la meitat les escoles participants, només Barcelona i Granollers conserven els concerts presencials
Granollers i el Vallès Oriental recuperarà aquest cap de setmana la cantata Cantània, després que l'any passat l'esclat de la pandèmia obligués a suspendre'n la posada en escena. Les entitats organitzadores i col·laboradores han sumat esforços per permetre que, entre aquest dijous i diumenge, es puguin veure sis funcionals amb un total de 2.100 alumnes de 38 escoles de 21 municipis de la comarca. I és que Granollers i Barcelona són "els únics valents que aquest curs hem seguit", destacava Martí Pujadas, coordinador de l'Associació Cultural (AC) de Granollers, l'entitat que ja fa 20 anys va ser la responsable que la capital del Vallès Oriental fos el primer indret on s'organitzés Cantània fora de Barcelona.
De fet, la cantata va néixer el curs 1989-90 a L'Auditori de Barcelona, i no va ser fins al 2001 que va aterrar a Granollers, amb les primeres funcions al Palau d'Esports –llavors el Teatre Auditori (TAG) no estava inaugurat–. Precisament l'equipament esportiu tornarà a acollir enguany la cantata, que arran de les restriccions per la Covid-19 no s'ha pogut celebrar al TAG, com és habitual des de fa anys.
El TAG coorganitza Cantània amb l'AC, un projecte educatiu "que és una de les nostres perles, les iniciatives que fan les arts escèniques accessibles a tothom", remarcava la directora del Teatre Auditori, Tracy Sirés, qui també destacava com Cantània "treballa la creativitat a l'escola pública".
Així, el trasllat al Palau permetrà un aforament total d'un miler de persones, així com la garantia d'amplitud per poder mantenir els grups bombolla. De fet, Pujadas explicava que, malgrat les dificultats d'enguany per dur a terme el projecte a les escoles, L'Auditori va presentar un protocol específic que el Procicat va validar. No només per a l'estrena al Palau, sinó per la formació que "ha hagut de ser diferent, amb tutorials virtuals i professors que no són especialistes de música", detallava Amargant. "És gairebé un miracle ser aquí", exclamava.
Compatible amb la vacunació
De fet, la posada en marxa del Punt de vacunació massiu al Palau va posar en dubte que les dues activitats poguessin conviure a l'equipament. La regidora de Cultura, Sònia Villegas, assegurava que seran totalment compatibles i, de fet, apuntava que el ritme de vacunació serà lleugerament menor els dies de Cantània.
D'altra banda, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental i alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, posava en valor la tasca de l'AC i del teixit associatiu de la comarca; "moltes coses no es podríen fer si no el tinguéssim", deia, així com agraïa la col·laboració dels patrocinadors de Cantània –Fruits Sagarra i Agbar–. Aquesta tasca conjunta també la posava en relleu l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui recordava que Catalunya ha estat dels pocs països d'Europa amb les escoles obertes tot l'any i que Cantània "és un acte singular gairebé impossible a cap altre lloc d'Europa". A més, recordava els 30 anys del Palau, "un edifici polivalent, sense el qual, moltes coses no es podrien fer".
Les escoles
Pel que fa als centres granollerins i franquesins participants, dijous (20 h) participarà alumnat de l'escola Joan Solans i Educem; divendres (10 h), alumnat de l'Anna Mogas, Ponent i Mestres Montaña ; dissabte (12 h), de l'Escola Pia i (18 h) Bellavista; i diumenge (18 h), les escoles Pereanton i Camins.