Parets limita l'ús dels patinets elèctrics als majors de 16 anys

Tanmateix, ERC demana rebaixar a 14 anys l'edat per conduir els vehicles de mobilitat personal

Societat

Parets limita l'ús dels patinets elèctrics als majors de 16 anys
Parets limita l'ús dels patinets elèctrics als majors de 16 anys

Sergio Carrillo

El ple ordinari celebrat el 27 de maig va acordar per unanimitat l'aprovació inicial de l'Ordenança municipal de Mobilitat i Circulació, que regula, entre altres aspectes, l'ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP), entre els quals s'inclouen els patinets elèctrics.

Si bé és cert que hi ha un marc normatiu general, els consistoris tenen marge de maniobra en alguns aspectes. El regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc de la Torre, va destacar-ne algunes de les aportacions paretanes: "Serà obligatori l'ús del casc, així com, de nit, l'ús d'elements reflectants i llums; els vehicles de mobilitat personal es poden portar a partir dels 16 anys; i recomanem l'assegurança de responsabilitat civil i registrar-lo per facilitar-ne la localització en cas de robatori o pèrdua". A banda, aquests vehicles no poden superar els 25 km/h; han de circular per la calçada; i només hi pot circular una persona. La infracció de la normativa pot comportar sancions lleus, de 100 euros; greus, de 200 euros; o molt greus, de 400 euros. Només els enginys sense motor o amb motor elèctric que no puguin sobrepassar els 6 km/h poden anar per la vorera.

| Aj. Parets

L'ordenança també inclou la normativa estatal que des de l'11 de maig limita la circulació de vehicles al màxim de 30 km/h dins dels nuclis urbans en vies d'un sol carril per sentit, un límit que s'estableix a tot el municipi i al polígon, a banda d'algunes excepcions a la baixa. De la Torre defensava aquesta mesura com a mètode per "reduir la sinistralitat" i per aconseguir "ciutats més amables, més sostenibles i més saludables, reduint la contaminació acústica i ambiental".

ERC demana rebaixar a 14 anys els vehicles de mobilitat personal

L'exregidora de Mobilitat, Montserrat Folguera (Ara Parets ERC),  va anunciar al ple que el seu partit presentaria al·legacions. Folguera celebrava que l'ordenança "no difereixi excessivament" de la que el govern anterior havia preparat per aprovar aquest febrer, però alhora no els acabaven de convèncer algunes de les modificacions efectuades. Sobre els VMP, demanen que es rebaixi l'edat mínima als 14 anys per facilitar els adolescents l’ús d’aquest vehicle per circular pel municipi i per incentivar la mobilitat sostenible cap als centres educatius.

En aquest sentit, l'edil Francesc de la Torre va comentar que el límit d'edat havia estat tema de debat, però han apostat pels 16 "perquè ja és complicat el reglament de circulació per als majors d'edat i vam considerar que per als nens de 14 potser era massa arriscat".

Ara Parets ERC també demana que s'ampliï de 10 a 20 km/h la velocitat en vies urbanes que disposin de plataforma única de calçada i vorera.

Edicions locals