Suport als represaliats paretans: 'El que volen aconseguir és que callem, i no ho farem'

El David, l'Álvaro i el Bilal són tres dels joves veïns de Parets del Vallès que han estat detinguts després d'assistir a mobilitzacions

Política

El pare de l'Álvaro Alierta (Manel Alierta) i la mare del David Pérez (Eva Sielva)
El pare de l'Álvaro Alierta (Manel Alierta) i la mare del David Pérez (Eva Sielva)

La plaça de la Vila de Parets va acollir divendres a la tarda un acte de suport a les persones represaliades des de l'inici del procés independentistes, que es calculen que en són més de 3.300. Tot i que pretenia ser un acte de suport per a tots els represaliats, evidentment es va centrar en els paretans i en alguns altres de poblacions pròximes. Tot plegat va ser organitzat conjuntament pel Grup de Suport als represaliats, per Parets per la República-Junts per Catalunya i per Ara Parets ERC, i amb el suport d'altres entitats com l'Assemblea Republicana de Parets o Podem Parets.

Els primers a intervenir van ser el pare de l'Álvaro Alierta (Manel Alierta) i la mare del David Pérez (Eva Sielva). "Hem fet aquest acte per veure si l'Ajuntament ens dona suport o no", deia en Manel, qui titllava de "bestiesa" els 9 anys i mig que els demana la Fiscalia i fins i tot els sis mesos a la garjola que en demana la Generalitat.

L'Eva també descrivia que "des del dia que els van empresonar ha estat tot un patiment" i donava les gràcies, "sobretot al poble de Parets, que ens heu acollit molt i molt bé". Indignada per la situació, deia que només els queda "anar-ho paint i esperar que les causes quedin en absolució total".

Dos detinguts més, en suport a Pablo Hasél

Parets ha patit els darrers mesos altres detencions. Dos veïns del municipi van ser detinguts el febrer arran de les mobilitzacions de suport a Pablo Hasél, i van ser posats en llibertat amb càrrecs dilluns. La policia catalana, vestida de paisà, els va detenir a l'andana de la parada de metro de Lesseps, a Barcelona, mentre esperaven el metro, i els acusaven de desordres públics i danys al mobiliari urbà.

A més, el 22 de juny els Mossos d'Esquadra van anar a casa d'un dels joves paretans, en Bilal, i se'l van endur a la comissaria per prendre-li declaracions. Posteriorment el van deixar en llibertat a la tarda.

En aquest sentit, la mare del Bilal també va agrair al poble de Parets el seu suport i va explicar que el seu fill "va ser detingut per la llibertat", donant suport el raper lleidatà. Micròfon en mà va encoratjar a "posar-nos braç a braç per aconseguir el que volem, perquè ells el que volen aconseguir és que callem, i no callarem".

Roger Español: "La Generalitat no vol o no pot parar aquesta maleïda roda"

En l'acte també hi va haver altres intervencions, entre les quals en destaca la de Roger Español, qui va perdre l’ull dret per l’impacte d’una pilota de goma durant l’operatiu policial de l’1-O, i qui va apuntar cap a la Generalitat com a còmplice de la repressió. "La Generalitat acaba fent el mateix que el govern espanyol: primer acusa, i després ens indulta o ens ajuda o els hem de demanar ajuda perquè tallin totes aquestes acusacions i aquesta repressió desmesurada".

En la mateixa línia, també deia: "Cal reclamar a aquests polítics que diuen que ens representen que tallin de soca-rel aquesta repressió, perquè no permetin que els Mossos puguin fer servir les institucions contra l'independentisme com ho estan fent, perquè no permetin que la Generalitat es presenti com a acusació sense poder dir res, encara que hi hagi falta de proves, que normalment acaba sent la paraula d'un Mosso contra la paraula del denunciat. La Generalitat és incapaç, o no vol o no pot, parar aquesta maleïda roda".

A banda, es van donar a conèixer els casos de dos represaliats més de l'entorn, en Pol, de Mataró, i l'Ernest, de Santa Eulàlia de Ronçana, i es va posar la Caixa de Solidaritat perquè els assistents poguessin fer-hi aportacions per costejar les despeses dels judicis.

 

Edicions locals