El peatge de la C-33 aixeca la barrera definitivament

L'autopista serà gratuïta a partir de l'1 de setembre, un cop acabada la concessió

Societat

El proper 31 d'agost s'aixecarà de manera definitiva la barrera del peatge de l'autopista C-33, una de les quatre vies de pagament catalanes que passaran a ser gratuïtes després de la fi de la concessió.

A partir de l'1 de setembre serà gratuït circular per l'AP-7 fins a la Jonquera, per l'AP-2 fins a Saragossa, i per la C-32 i la C-33. Acaba així la història d'una barrera, que ha estat protagonista durant anys de la lluita del territori per la seva gratuïtat i que en moltes ocasions va enfrontar els ajuntaments baixvallesans amb el Govern de la Generalitat, del qual depèn aquest tram d'autopista que enllaça l'AP-7 amb Barcelona.

La fi de la concessió amb la societat Invicat, del grup Abertis, suposa doncs que sigui la Generalitat qui n'assumeixi la gestió i explotació directes d’aquesta via i, per tant, els costos de manteniment. Al maig, el Consell Executiu del Govern de la Generalitat aprovava impulsar un nou contracte de conservació integral, d’abast pluriennal, dels trams de les autopistes C-32 nord, C-33 i C-31. El Govern també aprovava la despesa, fins al 2025, de 23,7 milions d’euros, que es destinarà a la conservació ordinària dels elements funcionals d’aquestes vies.

Una altra de les conseqüències de l'aixecament de l'alliberament de l'autopista serà que els Ajuntaments dels municipis per on discorre la via deixaran de cobrar l'Impost de Béns Immobles que fins ara cobraven anualment a l'empresa concessionària. En el cas de Mollet, el consistori deixarà d'ingressar aproximadament uns 60.000 euros i el de Parets, uns 38.500.

Edicions locals