Les actuacions per reduir les retencions a la rotonda del Decathlon, al detall

La Generalitat ha licitat aquest agost les obres per descongestionar aquest punt de trànsit

Societat

Les actuacions per reduir les retencions a la rotonda del Decathlon, al detall
Les actuacions per reduir les retencions a la rotonda del Decathlon, al detall

Infraestructures de la Generalitat de Catalunya ha licitat aquest mes d'agost les obres per millorar la mobilitat a la rotonda de la Vinyota, un punt de retencions habituals ocasionades pel gran volum de trànsit que hi conflueix, sobretot en les hores punta del matí i la tarda.

Aquestes obres, reclamades fa anys pels Ajuntaments de Mollet i Martorelles, han de permetre una millor accessibilitat al nucli urbà de Mollet –reduint-hi els col·lapses circulatoris–, a la C-17 i al polígon industrial de Martorelles. Les actuacions tenen un pressupost de licitació de 1.740.251,20 € sense IVA i el termini d'execució de les obres, que segons fonts municipals haurien d'estar enllestides abans de 2023, és d'onze mesos.

Per millorar aquesta mobilitat, el projecte constructiu preveu diverses actuacions, el gruix de les quals es farà entorn de la rotonda de la Vinyota i es complementarà amb la construcció d'una nova rotonda a l'entrada del polígon de Martorelles, al final del pont de l'Aiguabarreig.

Pel que fa a les obres previstes a la banda molletana, es preveu l'ampliació de l’amplada de la calçada a la rotonda de 8 a 10 metres –reduint el diàmetre de l’illot central–, per millorar la fluïdesa i optimitzar l’aprofitament del costat esquerre de la calçada. També s'ampliarà el carril de sortida de la C-17 a la calçada en sentit Barcelona. La millora que es proposa consisteix a tirar enrere l’inici de la falca del carril de sortida fins al pas sota el vial d’accés del polígon industrial de Can Magarola, incrementar en 50 m la longitud del carril de desacceleració i recular en 40 m l’entroncament amb el ramal procedent de la sortida de l’autopista AP-7. 

Una altra actuació és la construcció d'un carril directe en direcció al carrer Can Flequer des de l'AP-7 per reduir el nombre de vehicles que necessita accedir a l’interior de la rotonda de la Vinyota.  Aquest  ramal directe serà un carril addicional a la plataforma existent de dos carrils procedents de la C-17 i de l’AP-7 els quals sí que conflueixen a la rotonda. La longitud de l’actuació és de 209 m. Aquesta actuació afecta el camí de vianants que uneix el carrer de Can Flequer amb la passera sobre la C-17, que connecta el parc de Ca l’Estrada amb el barri de la Casilla. Aquest camí, situat en el perímetre del parc, s’haurà de reposar en el tram afectat.

Per donar més fluïdesa a l'entrada a la ciutat, el projecte preveu la supressió de l'espai d'aparcament en bateria existent entre la rotonda de la Vinyota i la de la rambla Pompeu Fabra i dotar aquest tram de 143 metres de tres carrils de circulació, pels dos actuals.

També es projecta ampliar a dos els carrils d’entrada a la rotonda des del carrer Can Flequer, en els 25 m més propers a la rotonda; i ampliar el carril de sortida sentit Barcelona, tot acostant  l’inici  del  ramal  d’entrada  a  l’AP-7 en sentit Barcelona cap a la rotonda.

Per últim, es planteja un carril directe per als vehicles de Martorelles que vulguin accedir a la C-17 en sentit Barcelona, una actuació que permet reduir les dues d’entrades a la rotonda pel trànsit procedent de Martorelles. La longitud del carril proposat és de 148 m.

Nova rotonda a Martorelles

Finalment, a la banda martorellesenca, el projecte preveu la construcció d'una nova rotonda a l’entrada del polígon industrial de Martorelles – a la intersecció del carrer de la Verneda amb l'extrem del pont de l'Aiguabarreig, a l'altura del circuit de motocròs. La nova rotonda ha de servir per pacificar el trànsit a l’entrada del polígon. La rotonda tindria un diàmetre de 20 m i una amplada de calçada anular de 8 m, amb entrades de dos carrils en tots els accessos i l’execució d’un carril directe pel moviment procedent de Mollet que es dirigeix al carrer Verneda (costat sud).  La solució definida en el projecte de traçat preveu que el carrer de la Verneda esdevingui unidireccional en el costat Sant Fost i que es mantingui a bidireccional en el costat Montornès.

Edicions locals