S'estrena el festival Guspira de Santa Maria de Martorelles
Pau Segalés impulsa aquest festival que aquest cap de setmana comptarà amb xous musicals, de màgia i de clown, entre d'altres
Santa Maria de Martorelles
"Pau, mira't aquesta subvenció. Creus que podríem fer alguna cosa?". Ben semblant a aquesta hauria estat la conversa del passat febrer que va gestar el festival Guspira entre l'Ajuntament de Santa Maria de Martorelles i el mag i programador cultural Pau Segalés.
La idea de muntar-hi un festival –que se celebrarà aquest cap de setmana– ja feia anys que li rondava pel cap, concretament des que s'hi va traslladar a viure des de Mollet. "Fa uns tres anys que estic vivint aquí, i ja em mirava les places i els carrers, enfocant-los a com un dia podríem fer-hi algun festival gran".
Ja fa més de mig any que el consistori va advertir una subvenció de la Diputació de Barcelona per a programacions culturals a pobles petits i li van preguntar a Segalés si ho podria encapçalar. Amb molt poc marge, només dos dies per davant per tenir enllestida una proposta, va fer-hi mans i mànigues per tenir-ho tot: "Em vaig haver d'inventar un festival des de zero, enviant pressupostos i contactant amb tothom en qüestió de dos dies. Em vaig trencar el cap, va ser una tarda de febrer molt estressant, perquè em sortia fum del telèfon, però ho vam poder lligar tot".
L'esforç no va ser en va, ja que el mes de maig la Diputació va atorgar la subvenció al Festival Guspira, que aquest cap de setmana farà gaudir el municipi de Santa Maria amb diverses propostes artístiques de disciplines ben diferents, i que Segalés desitja que sigui només la primera edició d'un esdeveniment que "hagi vingut per quedar-s'hi".
Els set espectacles
El mateix Pau Segalés farà el tret de sortida d'aquesta primera edició del Guspira, conjuntament amb el Negro Casali, amb Trepitgem Fusta, "un parc de jocs de psicomotricitat amb els peus", explica Segalés, que tindrà lloc a la pista poliesportiva a partir de les 11 h. Es tracta d'una proposta estrenada enguany i que aplega l’enginy de Casali per crear andròmines de tota mena i de la seva faceta de clown i dels dots musicals i màgics de Segalés.

Tot seguit, a les 13.30 h tindrà lloc la presentació institucional del festival, a càrrec de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. "Com a plataforma cultural molt important de Catalunya, els agrada donar suport als petits festivals", apunta l'impulsor del Guspira.
Al vespre hi haurà tres propostes. Primer serà el mag Pere Rafart, a la plaça de l'Església, amb una doble sessió (18 h i 19 h). El solsonenc, premi mundial en cartomàgia a Corea, ofereix un xou de màgia còmica amb tota mena d'objectes, però entre els quals destaquen les cartes.
El seguiran a les 20.30 h al parc de la Torrentera La Voodoo Trio. Es tracta d'un trio de swing i New Orleans jazz, amb Ugnè Daniele Reikalaitè (veu i guitarra), Raphaël Giraud (piano i acordió) i Naná Rovira (clarinet i clarinet baix), tres artistes residents a Can Flo que faran un recorregut de cançons precioses a ritme de swing i jazz tradicional, en un directe càlid i explosiu.
Per cloure la primera jornada, Mireia Vives & Borja Penalba protagonitzaran un dels plats forts a les 22.30 h també a la Torrentera. Els valencians presentaran el seu tercer treball, Cançons de fer camí, un viatge pels camins que junts han trepitjat al llarg dels últims cinc anys. Eclèctics i heterogenis, pintaran l'escenari amb notes de folk, cançó d'autor, pop-rock, cabaret gamberro o cobla republicana i feminista.
Diumenge arrencarà amb dues activitats al matí. La primera serà a les 11 h amb la Societat Coral la Fló a la Font Sunyera, "en un escenari natural molt emblemàtic de Santa Maria", descriu Pau Segalés. En acabar, Jessica Arpin farà gaudir els assistents a la pista poliesportiva amb el seu xou Kalabazi, de bicicleta acrobàtica, amb el qual representarà la història d'una noia que està a punt de contraure matrimoni, ho té tot previst, però només li falta el marit. Tindrà una hora per decidir qui serà el seu futur marit i l'haurà d'escollir entre dos participants valents del públic.
La cirereta del pastís la posarà el Tortell Poltrona a les 20 h a la Torrentera, amb Post-Clàssic, un recull dels millors números del seu repertori. El carismàtic, tendre, contundent i ferotge Poltrona conquistarà el públic amb la seva innata i còmplice humanitat, capaç de convertir en creïble la més insòlita de les propostes.

Les entrades per als espectacles són gratuïtes però s'han de reservar a entrapolis.com. L'actuació de la Coral La Fló és l'única que no requereix entrada, ja que té lloc en un espai natural d'accés lliure, però es prendran les dades dels assistents per complir amb els protocols sanitaris. A més, durant el festival hi haurà servei de cuina sobre rodes al parc de la Torrentera.
Exposició '25 anys sense fronteres'
Des del cap de setmana passat es pot visitar al Casal Cultural de Santa Maria l’exposició 25 anys sense fronteres, una mostra fotogràfica de la feina que fa l’ONG Pallassos Sense Fronteres i que estarà disponible durant tot el festival. L'organització, fundada el 1993 a Sant Esteve de Palautordera pel Tortell Poltrona i de la qual també en forma part Pau Segalés, ha fet més de 500 expedicions a més de 100 països.