Mollet recupera la Fira d'Artesans

Se celebrarà aquest cap de setmana amb una setantena de parades al nucli antic i amb restriccions

Cultura

Mollet recupera la Fira d'Artesans
Mollet recupera la Fira d'Artesans

L'entorn del carrer Portugal serà novament l'escenari de la popular Fira d'Artesans de Mollet, que va ser suspesa l'any passat per la pandèmia.

Serà aquest cap de setmana del 17, 18 i 19 de setembre, quan fins a una setantena de menestrals vinguts d'arreu del territori català, un 10% molletans, muntaran les seves parades per oferir productes i articles artesanals als carrers del nucli antic, en la que serà la 37a edició de la mostra. "L'any passat va ser molt dur haver de suspendre i aquest any hi havia moltes ganes de tirar-la endavant i molta gent s'hi ha involucrat", explicaven aquest dilluns Martí Turégano, president de l'AV de la Fira d'Artesans, i Xavi Martínez, de la junta, durant la roda de premsa de presentació de l'esdeveniment.

Fira amb restriccions

La Covid, però, marcarà la celebració, que ha hagut d'adaptar-se a les mesures que marca el Procicat per a la realització d'aquests esdeveniments. La regidora de Cultura, Mercè Pérez, explicava algunes d'aquestes limitacions. D'una banda, l'espai de la fira estarà delimitat i només hi haurà un punt d'accés, que estarà situat al carrer Portugal, amb la Baixada de Can Rota. Allà es farà control d'accés dels visitants al recinte, que tindrà un aforament màxim de 950 persones. "Com no hi ha tallers ni activitats paral·leles, creiem que la gent farà la passejada i no s'hi estarà tant de temps a la fira com en altres edicions", fet que agilitzaria, segons Pérez, l'entrada de visitants. Un cop a dins, s'haurà de seguir el circuit marcat que començarà a l'entrada pel carrer Portugal, seguirà pels carrers del Sol, Bartomeu Robert i la plaça de l'Artesania i acabarà al carrer Can Pacià, on enguany no hi haurà parades, ja que serà el punt on s'habilitarà la sortida de la fira. A més, entre les parades hi haurà una separació mínima d'1,5 metres.  

Productes artesans 100%

Pel que fa als productes que s'hi podran trobar, 32 parades –un 46% del total– oferiran articles d'alimentació (formatges, pans, coques, embotit, entre altres) i les 38 restants (54%) disposaran de productes d'oficis artesans, com l'orfebreria, el tèxtil, la pell, la fusta o les joguines. "Són artesans que ofereixen els articles que ells fabriquen i això ha permès la qualitat de la fira durant tots aquests anys", deia Turégano. Una cita que, segons refermava l'alcalde, Josep Monràs, és d'una importància "extraordinària" per a la ciutat. "És un dels elements destacats del calendari cultural molletà, però no és un acte local sinó de país, per aquesta qualitat i per la complicitat històrica que hi ha hagut entre l'Ajuntament i els veïns a l'hora d'organitzar-la", indicava.

Sense sardinada

Un dels atractius de la Fira d'Artesans ha estat sempre la programació cultural que s'hi ha ofert, amb la popular sardinada, els concerts i les actuacions d'entitats de cultura popular molletana com castellers o gegants. Enguany, però, les restriccions per la Covid han fet que l'organització hagi decidit suspendre aquestes activitats. Només seran dos els actes que s'hi faran, d'una banda la tradicional exposició a La Marineta, titulada Poemes de llum, a càrrec de les artistes Verònica Manechini i Katrien Van Steen, i que es podrà veure fins al 18 d'octubre. L'altre acte cultural serà el concert d'havaneres que servirà per cloure la fira. Serà diumenge a les 19 h al Mercat Vell i l'aforament està limitat a 170 persones. Les entrades ja estan a la venda en línia o de manera presencial, a la Marineta.

Homenatge als serveis essencials

Un dels trets d'identitat de la Fira d'Artesans de Mollet és la decoració dels carrers, elaborada pel mateix veïnat, i que cada any respon a un motiu diferent. "Aquest cop els vam demanar als joves de l'AV que havien d'involucrar-se i que la decoració havia de sortir d'ells", explicava Turégano. La idea va ser fer un homenatge a totes aquelles persones treballadores de serveis essencials, que han treballat de valent durant la pandèmia. Motius com estels i els sols de la fira es combinaran amb dibuixos de metgesses, infermers, bombers, policies... entre altres, per recordar la tasca d'aquestes persones i fer-los un agraïment explícit.

Durant la roda de premsa, en què hi va haver presents alguns dels veïns organitzadors de la mostra, Turégano va tenir un record emocionat per Manuel Moreno, un dels veïns iniciadors de la fira, que ha mort enguany.

Edicions locals