En Comú Podem es compromet a dur les reivindicacions de les entitats d'atenció a persones amb discapacitat al Parlament

La diputada Jéssica González s'ha reunit aquest matí amb les entitats d'aquest àmbit al Vallès Oriental

Societat, Política

La diputada Jéssica González amb el portaveu de Catalunya En Comú del Vallès Oriental, Jordi Manils, a la porta del CDIAP Granollers
La diputada Jéssica González amb el portaveu de Catalunya En Comú del Vallès Oriental, Jordi Manils, a la porta del CDIAP Granollers

Les entitats que treballen donant serveis a persones amb disCapacitat intel·lectual al Vallès Oriental s’han reunit avui amb la diputada al Parlament de Catalunya del grup En Comú Podem per presentar-li la proposta de nou model d’atenció a les persones amb disCapacitat que proposen. A la trobada li han presentat com el nou model parteix de la necessitat d’adaptar els serveis actuals i futurs a les necessitats del cicle vital de qualsevol persona amb discapacitat intel·lectual de la comarca, optimitzant recursos, fent aflorar aquells casos que són invisibles i que tard o aviat requeriran algun recurs i resolent l’actual manca de recursos que deixa moltes persones sense opcions d’accedir a serveis per desenvolupar els seus projectes de vida.

Després de la trobada, la diputada Jéssica González ha recordat que s'està en un moment "d'afebliment de l'Estat del benestar" i que falten places assistencials per a col·lectius vulnerables. Així, González s'ha compromès a "engegar les eines parlamentàries perquè la Generalitat ampliï la dotació" a aquestes entitats, i que estudien presentar una proposta de resolució. "Cal engegar un pla des del Parlament per donar suport a un col·lectiu que té més complicat tenir un projecte de vida autònom", concloïa.

Les entitats han fet públic el seu agraïment a la diputada Jéssica González pel seu interès, arran d’haver vist als mitjans de comunicació la creació d’aquest grup d’entitats, en conèixer en detall la proposta d’aquest nou model d’atenció a les persones amb disCapacitat que proposen. Així, conviden la resta de grups parlamentaris a fer trobades per continuar avançant cap a un model que s’ajusti a les necessitats reals i projectes de vida de les persones amb disCapacitat de la comarca.

Actualment, el grup d’entitats està treballant en un estudi de població, eina essencial per ordenar els serveis del territori, "ja que és indispensable disposar d’una informació el més realista possible de les necessitats de la comarca en el termini de 5-6 anys, ubicant totes les persones que en aquests moments estan a casa", afirmen. Aquest estudi ha de servir per desenvolupar un dels objectius de futur d’aquest grup d’entitats: la creació d’un servei d’orientació en format de finestreta única, que atengui les persones que acaben la seva etapa escolar i les seves famílies.

El grup de treball agrupa Afadis Baix Montseny, Apadis, Apindep Ronçana, la Fundació Acció Baix Montseny, la Fundació Vallès Oriental (FVO), l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de Mollet, el centre d’educació especial Montserrat Montero, Grupdem, i Viver de Bell-lloc.

Les entitats han sol·licitat ser rebudes per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, per comentar la situació actual i adherir-se a una prova pilot per flexibilitzar l’atenció a les persones amb disCapacitat intel·lectual.

Manca de recursos als CDIAP

Acompanyada pel portaveu comarcal de Catalunya En Comú, Jordi Manils, la diputada també s'ha volgut referir a Granollers a les mancances que pateixen els Centres de Desenvolupament Infantil i d'Atenció Precoç (CDIAP). "La pandèmia ha empitjorat moltes situacions i quan parlem de no deixar ningú enrere, també s'ha de tenir en compte la infància", deia. En aquest sentit, assegurava que polítics i administracions estaven desoint el manifest que l'Associació Catalana d'Atenció Precoç va difondre al juliol, en què alerta de la saturació dels serveis. "Tot i que han duplicat usuaris des de 2018, els recursos no han crescut", denuncia la diputada, qui assegura que això ha suposat haver d'espaiar les visites als infants. "Hi posarem l'accent en el procés de negociació dels pressupostos", assegurava.

Edicions locals