Mobilització contra l'Ajuntament després que una família paretana hagi passat dues nits al carrer

El consistori els pagava un hostal des que va declarar insalubre el seu pis, i la setmana passada va cessar l'ajut

Societat

Divendres van aplegar-se una cinquantena de persones a la plaça de la Vila de Parets per demanar a l'Ajuntament solucions davant del cas de la Khadija i la seva família, qui haurien passat dues nits sense allotjament, segons explica la PAH, malgrat que des del consistori diuen que no els consta que la família hagi dormit al carrer.

Fa deu mesos que la família –formada per dos adults i dos menors d'edat– van haver de deixar el pis on vivien de lloguer, després que un informe tècnic de l'Ajuntament el declarés insalubre a causa de les humitats que hi patia. Aquest és, segons explica la PAH en el seu comunicat, "un dels motius pels quals s'ha d'activar la mesa d'emergència (de la Generalitat) per reallotjar la família".

El tràmit per acollir-s'hi es va fer, i mentre no arribava el pis, la família va ser reallotjada en un hostal, costejat per l'Ajuntament de Parets. Després de deu mesos, l'Ajuntament va cessar de pagar-los l'allotjament. "Dimecres passat van informar la família que havien de netejar i desinfectar l'habitació. El que no sabien és que era una excusa per deixar-los al carrer sense més contemplacions", denuncia el comunicat de la PAH.

Després d'això, la família hauria passat dues nits al carrer, segons apunta Juanjo Ramon, portaveu de la plataforma. Tot i que des del cap de setmana tots quatre estan vivint temporalment en els habitatges de dues membres de la PAH Mollet Baix Vallès.

"La família no pot estar al carrer"

L'objectiu més a curt termini de la PAH en aquest cas és trobar un sostre –encara que aquest sigui temporal– per a aquesta família, fins que la Generalitat hi aporti la seva part. Amb la reunió de divendres, van acordar que l'Ajuntament pagaria l'hostal durant quinze dies més als dos menors d'edat d'ençà d'aquest mateix dimecres, però els pares s'hauran de pagar ells mateixos l'hostal.

Gemma Garcia, regidora de Drets Socials de Parets, assenyala que amb l'acord de divendres han "protegit els menors, en no fer-ho l'administració que ho ha de fer. Pel que fa als pares, els professionals tècnics han valorat els seus ingressos per prendre la decisió sobre com actuar". En aquest cas, Juanjo Ramon celebra que l'hostal on s'albergaran a partir d'aquesta setmana disposa de cuina, un fet que beneficiarà l'economia familiar: "Tenir cuina és molt més barat". Fins ara no en tenien i havien de fer els àpats en bars i restaurants.

Si el missatge de Ramon en benefici de la Khadija i els seus és clar, el missatge en benefici del consistori també ho és: "No és just que l'Ajuntament hagi de pagar la pensió durant tants mesos i la Generalitat hauria d'agilitzar les llistes d'espera". És per això que divendres van instar el consistori a fer el que hagin de fer perquè la Generalitat solucioni aquest problema: "Apreteu a qui hàgiu d'apretar, però la família no pot estar al carrer".

"Nosaltres sí que hem fet els deures"

Tot i la mobilització i les protestes de la PAH, des de l'Ajuntament asseguren que han fet la tasca que havien de fer: "Nosaltres sí que hem fet els deures".

En aquest sentit, la regidora de Drets Socials, Gemma Garcia, explica que el consistori n'ha fet el seguiment que calia i apunta que "ara toca reclamar a l'administració competent (la Generalitat de Catalunya) que faci i compleixi amb la seva part", que seria lliurar a la família un pis de lloguer de la mesa d'emergència.

També assegura que es van oferir a "anar junts a reclamar a la Generalitat" i, de fet, explica que l'Ajuntament ja hi va reclamar "i encara no hi ha ni resposta ni solució per part de l'administració competent a aquesta situació".

En aquesta línia, en la trobada de divendres amb la PAH els van demanar "fer la mobilització on toca i junts", administració local i afectats plegats davant del Govern català.

Edicions locals