Sol·licitar la incorporació de Parets a l'àrea de mercat d'habitatge tens, únic acord del ple extraordinari

El govern s'oposa a les propostes d'ocupació i de reactivació cultural, així com de millora del polígon del sector Mollet

Política

Kènia Domènech, durant l'exposició del punt d'Habitatge
Kènia Domènech, durant l'exposició del punt d'Habitatge | Aj. Parets

L'Ajuntament de Parets demanarà a la Generalitat incloure el municipi dins l'àrea amb mercat d’habitatge tens, segons la Llei 11/2020, de contenció de rendes de lloguer d’habitatges. Aquesta va ser l'única proposta que va tirar endavant en el ple extraordinari celebrat divendres i sol·licitat pels dos partits independentistes de l'oposició.

Tots els partits hi van votar a favor, a excepció de Manuel Losada (Ciutadans), qui considerava que es tractava d'una "proposta positiva", però justificava el seu vot esmentant que l'execució "depèn d'altres òrgans superiors".

En aquest sentit –tot i que amb vot favorable–, l'alcalde, Francesc Juzgado, remarcava que "la competència en habitatge és exclusivament de la Generalitat de Catalunya".

La proposta contra l'atur juvenil "es queda a mig camí"

El primer punt que es va debatre al plenari va ser la creació de la partida Pla Especial COVID-19–Atur Juvenil per un import de 80.000 euros per a la contractació de 6 joves, d’entre 18 i 29 anys, en situació d’atur durant sis mesos en tasques de caràcter social i de suport als serveis municipals.

La resta de grups del plenari es van mostrar favorables a les polítiques de foment de l'ocupació. Tanmateix, això no es va transformar en un suport suficient perquè reeixís la proposta.

A banda d'Ara Parets ERC i Parets per la República –qui van presentar les quatre propostes a votar–, Ciutadans va ser l'únic partit en donar-hi suport. "Estarem sempre a favor de tenir menys atur, i encara més amb una proposta per als joves, tal com està l'atur juvenil arreu del país". Sí que va puntualitzar que la seva proposta hauria estat més ambiciosa, però va afegir que "és difícil oposar-se a aquest punt; no seria molt coherent".

Per part del govern, Casandra Garcia (Sumem Esquerres a Parets), deia que accions com aquesta "estaran incloses dins del pressupost, que és en el moment en què s'han de fer les propostes per poder fer un bon pla, i no fer una cosa fora de temps i fora de lloc amb la qual després no podrem garantir una continuïtat per a tots aquests joves". Francesc de la Torre (PSC) també deia que no era el ple extraordinari el lloc per treballar-ho i que, tot i ser "una bona proposta", "es queda a mig camí i és molt millorable". Per tot plegat, tots dos hi van votar en contra.

La millora del polígon del sector Mollet, per més endavant

La tercera proposta demana destinar 15.000 euros per a la redacció de l'avantprojecte de la millora del polígon del sector Mollet. Losada també s'hi va mostrar a favor: "És un polígon bastant abandonat i deixat, i seria convenient tirar-ho endavant". Mentre que el govern s'hi va oposar: "Com que ens agrada treballar-ho bé i analitzar-ho amb calma, no podem votar a favor en aquests moments", va dir De la Torre. Garcia va proposar esperar per executar-ho més endavant: "Primer caldria aclarir el límit amb Mollet abans de començar a fer qualsevol actuació en aquest polígon".

Per la seva banda, Jordi Seguer (Ara Parets ERC), lamentava la negativa, ressaltant que "hi havia un compromís polític" i considerant que "avui el polígon sector Mollet no està a l’altura d'una ciutat industrial com Parets".

Negativa al pla de reactivació cultural

El darrer punt de l'ordre del dia era tirar endavant un pla de reactivació cultural, que inclogués una campanya de suport a les entitats i associacions locals que més han patit durant la Covid-19, en la línia de la campanya de suport i promoció del comerç i consum local realitzada el 2020-21. Tot plegat, amb una modificació de crèdit amb romanent per import de 100.000 euros.

A efectes numèrics, els resultats van ser els mateixos. Ara Parets ERC, Parets per la República i Ciutadans a favor; PSC i Sumem Esquerres a Parets, en contra.

El portaveu del partit taronja mantenia l'argument de la proposta per a l'ocupació juvenil. "És complicat que algun grup s'hi pugui negar, amb aquesta quantitat tan petita; potser es queden curts els 100.000 euros, però són molt necessaris".

El govern, al seu torn, deia que la proposta ja estava en marxa. "És una bona proposta, però van tard, perquè nosaltres ja l'estem aplicant. En aquesta festa major d'estiu, la nostra aposta va ser dedicar diners, temps i jornades a les entitats i artistes locals", deia el portaveu socialista i regidor de Cultura. També assenyalava que la proposta "es queda curta". La primera tinenta d'Alcaldia subscrivia les paraules de De la Torre.

Amb tot, els dos grups que presentaven el punt lamentaven la negativa del govern i asseveraven que la proposta era complementària a la tasca que ja duu a terme la regidoria de Cultural. "Les dues coses són compatibles", deia l'exregidora de Cultura, Kènia Domènech (ERC). Neus Jordà (PxR) hi afegia: "Que el regidor de Cultura, en aquest cas com a portaveu, doni el vot negatiu a una campanya de suport al teixit associatiu local, és tan fort...".

Edicions locals