Tot a punt per el 34è Festival de la Poesia de Niu d’Art, amb la poeta Mireia Calafell i el folklorista Jaume Arnella

Més d'un centenar de persones han presentat candidatura per a la part competitiva del festival

Cultura

| Marta Huertas

Aquest dissabte a les 18 h se celebrarà a Can Rajoler la 34a edició del Festival de la Poesia que organitza l'entitat paretana Niu d'Art Poètic.

La convidada d'enguany és la Mireia Calafell, que després d’assolir a Parets el guardó en poesia inèdita l’any 2005, torna com a poeta consagrada havent dirigit la Setmana de la Poesia de Barcelona i assolit diferents premis de gran rellevància com ara el Benvingut Oliver 2013 i el premi Lletra d’Or 2014. Alguns dels seus poemes formen part d’antologies publicades a l’Argentina, Brasil, Holanda, Regne Unit, Emirats Àrabs i Espanya.

Des de Niu d'Art assenyalen que "serà un goig rebre la Mireia Calafell, una de les nostres poetes més homologables arreu del món i que va començar la seva singladura poètica al festival de Parets de l'any 2005"

Els organitzadors també es mostren satisfets per l'actuació a càrrec del cantant i folklorista català Jaume Arnella: "També ens acompanyarà aquest joglar inacabable com és el nostre veí i amic Jaume Arnella, un savi irònic i proper".

Els premis en joc

Pel que fa a la part competitiva, enguany s’han presentat 91 poemes en la modalitat de poesia inèdita, 19 en la categoria de rapsodes i 8 propostes de poesia visual.
 
Dels 91 poemes que s’ha presentat al concurs de poesia inèdita s’han escollit un total de 83 i, finalment, els tres finalistes d’aquesta edició han estat Ferran Antequera, de Benissanó (València); Lali Barenys, de Barcelona; i Narcís Munsó, de Maçanet de la Selva.

Pel que fa al premi de rapsodes, s’han seleccionat 13 participants dels 19 que s’hi han presentat, tots arribats de diferents indrets de parla catalana.

I en poesia visual s’han presentat 8 propostes d’entre les quals se n’ha seleccionat Petons de llum, de Jaume Baigual, de Sentmenat.

Un festival nascut el 1962

El Festival de la Poesia va néixer l’any 1962 i es va celebrar fins al 1965. A partir del 1987 es van fer diferents edicions, de forma no consecutiva, però no va ser fins a l’any 2002 que se celebra anualment de manera ininterrompuda.

De fet, fins i tot l'any passat –enmig de la pandèmia– el festival va tirar endavant, tot i que amb les restriccions d'aforament del 50%.

L'entitat que impulsa aquest festival poètic es congratula per haver aconseguit, un altre any més, "tirar endavant aquest dia tan feliç per a tanta gent d'arreu dels Països Catalans.

Tanmateix, aprofiten l'ocasió per criticar les polítiques públiques envers el sector: "La cultura no és la prioritat de cap institució. És la partida número 25 de 28 als pressupostos de l'Estat, però no deu canviar massa a Catalunya o en el suport real que en poden fer".

Edicions locals