Els paretans pagaran l'any vinent 20 euros més per la taxa de residus

Així ho va aprovar ahir el plenari, en unes ordenances que tornen a contemplar la rebaixa d'un 2,5% de l'IBI urbà

Política

Els paretans pagaran l'any vinent 20 euros més per la taxa de residus
Els paretans pagaran l'any vinent 20 euros més per la taxa de residus | Aj. Parets

El ple de Parets va aprovar dijous les ordenances fiscals per a l'any vinent, i la gran novetat –i alhora el tema que més debat va generar– és l'augment de la taxa de residus en gairebé un 35%. D'aquesta manera, els paretans i les paretanes passaran de pagar 56 euros anuals per aquest impost, a pagar-ne 76. Tenint en compte l'increment de l'any passat –en què es va passar de 44 a 56 euros–, aquesta taxa haurà augmentat en 32 euros en les dues darreres aprovacions d'ordenances, la primera proposada pel govern de Seguer, i la segona, pel govern de Juzgado.

Per part del govern, la primera tinenta d'Alcaldia, Casandra Garcia (Sumem Esquerres), defensava que aquesta pujada és "molt necessària". El seu homòleg socialista també s'hi expressava en aquest sentit, puntualitzant, però, que tot i l'augment de la taxa, el preu que paga Parets encara està "molt per sota de la mitjana de la taxa mediambiental".

A més, el batlle, Francesc Juzgado, mencionava que, més enllà de la "necessitat" de la decisió, el Consorci de Residus "té una previsió de puja del servei d'un 4%".

No tota l'oposició va veure-ho amb mala cara. Uns (Parets per la República), fins i tot deixaven anar que seria oportú que de cara endavant el preu continués escalant. "És una pujada molt impopular, però urgent, ja que és un servei que genera un gran dèficit i no estava ni està ben tarifat", deia la regidora Neus Jordà, qui tampoc s'estava de lamentar que aquest increment "voluminós" s'ha de fer ara, perquè en els darrers 20 anys no es van fer "petits reajustaments quan tocava".

I d'altres (Ciutadans) es qüestionaven principalment a què destinarà el govern els nous diners que sumarà el consistori per la modificació d'aquesta taxa: "Depén a què vagin destinats, hi podríem estar en contra. Ja ho maquillaran i no els diran als ciutadans que els 150.000 són per fer la piscina, que sabem que inauguraran l'abril del 2023", deia l'edil Manuel Losada.

Ara Parets ERC, però, va ser l'únic partit que s'hi va mostrar fermament en contra. De fet, el seu partit havia demanat que es congelés la taxa de residus mediambientals. D'una banda, va emprar el mateix argument que Jordà, en què acusaven el PSC d'haver congelat l'import durant quasi 20 anys.

Alhora, va criticar alguns dels detalls de la modificació, com el fet que també s'apliqui "als locals sense activitat o als solars on no hi ha cap edificació, quan en el passat sempre s'havien fet excepcions tenint en compte els residus que generen"; o que sigui lineal i "no diferenciï un habitatge on viu una personal sola jubilada, o un altre habitatge on visqui una parella amb dos o tres fills". Amb tot, lamentava que per prendre la decisió "no han tingut en compte la situació econòmica actual postpandèmia dels paretans".

Es tornarà a rebaixar l'IBI urbà un 2,5%

A banda de la taxa mediambiental, la regidora d'Hisenda, O'Hara Valdívia, va assenyalar que les noves ordenances es defineixen –tret d'algunes excepcions– per "la congelació de la pressió fiscal, mantenint impostos i taxes, i mantenint bonificacions, deduccions i quotes reduïdes".

L'altra gran dada destacada de l'aprovació és la reducció de l'IBI urbà un 2,5%, mantenint així el compromís del Govern Plural de rebaixar aquesta taxa un 10% al llarg del mandat. D'aquesta manera, el 2023 l'haurien de tornar a rebaixar un altre 2,5%, per quarta vegada consecutiva.

Les noves ordenances fiscals també preveuen ampliar el catàleg de bonificacions. En destaca la reducció per a famílies nombroses que passa del 40 al 50%. Així mateix, per adequar els tributs a la legislació s'han fet diverses modificacions que obeeixen aspectes normatius, especialment per la incidència de la Llei 11/2021, del 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal i per la Llei General Tributària que permet digitalitzar les operacions.

Vot a favor de Parets per la República

Les ordenances van tirar endavant amb el vot en contra d'Ara Parets ERC, l'abstenció de Ciutadans i els vots a favor del govern i de Parets per la República. La portaveu d'aquest darrer partit comentava que era "el moment de demostrar que l'oposició no té per què estar sempre en contra", alhora que recordava que l'any passat el PSC s'hi van abstenir en les ordenances.

El govern va agrair-li el vot i "la coherència que ha demostrat", deia Casandra Garcia.

Edicions locals