La 13a edició del Gran Recapte d'Aliments s'aproparà enguany al comerç de proximitat

La campanya mantindrà el mateix format que l'any passat de donació econòmica a les caixes dels supermercats, mercats i petits comerços

Societat

Natàlia Sanchis, Roser Brutau i Joan Hidalgo, al magatzem d'El Xiprer
Natàlia Sanchis, Roser Brutau i Joan Hidalgo, al magatzem d'El Xiprer

La 13a edició del Gran Recapte d'Aliments s'aproparà enguany al comerç de proximitat. Així es va destacar aquest dilluns durant la presentació de la campanya que es va fer a la seu de la Fundació El Xiprer, a les Franqueses del Vallès. Una campanya que se celebrarà del 19 al 27 de novembre als establiments i de l'11 de novembre a l'11 de desembre per al Gran Recapte online.

Després que l'any passat la pandèmia obligués a reinventar la campanya massiva de recollida d'aliments i convertir-la en una campanya virtual de donacions, enguany els organitzadors han apostat per seguir amb el mateix sistema de donació que es va utilitzar en l'edició passada. És a dir, no es farà la tradicional recollida física d’aliments, sinó que es demanarà a la ciutadania que faci una donació econòmi­ca a la caixa dels supermercats, als mercats i als petits comerços que es destinarà a la compra d’aliments.

En aquest sentit, seguint l'experiència impulsada l'any 2020 amb el comerç de proximitat, en el cas de Mollet amb el Mercat Municipal, aquesta edició han volgut anar un pas més enllà i s'ha incorporat el petit comerç a la xarxa de punts de donació d’aliments. Els establiments podran adherir-se com a col·laboradors a través del web granrecapte.com.

A diferència de l'any passat, però quan es va iniciar aquest nou model a través d'uns tiquets de donacions, enguany aquestes es faran a través d'una App que, mitjançant la tecnologia blockchain, permetrà que les donacions quedin registrades i es vinculin a una entitat social del mateix municipi o barri, per tal que, un cop finalitzada la campanya, adquireixin els productes d’alimentació que més necessitin amb el saldo disponible a cada establiment. La campanya de recollida d'aliments en el petit comerç començarà el 22 de novembre i acabarà el 27 del mateix mes.

Els voluntaris, una peça clau

Pel que fa als supermercats, els clients podran fer els seus donatius els dies 19 i 20 de novembre. En aquest cas, es farà com en l'edició anterior i els ciutadans podran fer les seves aportacions econòmiques a les caixes dels supermercats. És sobretot en aquests espais on des de l'organització es fa una crida al voluntariat perquè pugui estar present durant la jornada a les entrades dels establiments per informar a la clientela de la campanya: "Necessitem  voluntaris i implicació", exposa el coordinador del Gran Recapte a Mollet, Alfons Collado qui afegeix que: "Un dels reptes que se'ns presenten enguany és que les persones de davant dels taulells siguin actives i tinguin bona predisposició".

Les funcions dels voluntaris seran informar els clients del canvi d’operativa per motius de seguretat a causa de la pandèmia, i de com es pot fer una donació directament a la caixa de l’establiment. Els ciutadans poden registrar-se com a voluntaris o coordinadors al web del Gran Recapte.

Dades del Gran Recapte a la comarca i a Catalunya

A la passada edició del Gran Recapte d’Aliments a les poblacions del Vallès Oriental es van habilitar 129 punts de recollida, de 24 cadenes alimentàries, a la majoria dels municipis de la comarca. Això va ser possible gràcies la col·laboració de 1.603 persones voluntàries. En concret, a Mollet van col·laborar 17 supermercats i per primera vegada també ho van fer aproximadament una trentena de parades del Mercat Municipal de la ciutat, els quals tornaran enguany a sumar-se a la causa. L'organització va comptar també amb la col·laboració de 72 voluntaris molletans i molletanes.
 
El Banc dels Aliments de Barcelona ha distribuït entre gener i setembre d’aquest any 529.964 quilos d’aliments a les 26 entitats col·laboradores de la comarca, que atenen 11.162 persones mensualment.

En el cas de Mollet són dues les entitats que col·laboren del Gran Recapte, Càritas de la Parròquia de Sant Vicenç i la Creu Roja del Baix Vallès. Ambdues s'encarreguen de repartir els aliments entre els seus usuaris que segons el coordinador del Gran Recapte a Mollet i voluntari de Càritas han disminuït respecte al 2020: "La necessitat i la pobresa han augmentat, però tenim menys usuaris que l'any passat. Això no vol dir que hi hagi menys gent pobre, sinó que són atesos per una altra via", assevera Collado.
 
A tota Catalunya, l'any 2020 el Gran Recapte va aconseguir 7.851.707 euros en donacions que s’han convertit en 5.033.145 quilos d’aliments (un 12% més que en l’edició anterior), per atendre a 267 mil persones arreu del país. Amb aquesta quantitat, es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos.

Edicions locals