'Sis dies corrents', de Neus Ballús, un dels sis llargmetratges en llengua catalana candidats als Gaudí
Avui arrenca la primera volta de votacions de la catorzena edició dels Gaudí i el 6 de març tindrà lloc la gala de lliurament dels premis
La directora de cinema molletana Neus Ballús és, un any més, candidata als Premis Gaudí. Enguany ho és amb el film Sis dies corrents, que relata el dia a dia de tres treballadors d'una empresa de lampisteria de la perifèria de Barcelona i que els darrers mesos ja ha anat recollint guardons diversos a festivals com el Locarno de Suïssa o la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci).
En aquesta edició, optarà a l'estatueta a millor pel·lícula en català del 2021 amb altres cinc produccions: El ventre del mar, d'Agustí Villaronga; Visitant, d'Alberto Evangelista; El cau, de Pere Solés; Cineclub, de Mireia Schröder i Carles Gorres; i Tros, de Pau Calpe Rufat.
Aquest dijous arrenca la primera volta de votacions de la catorzena edició dels Premis Gaudí, que romandrà oberta fins a l’11 de gener. En total són 59 títols (23 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 1 film d’animació, 4 pel·lícules per a televisió, 6 pel·lícules europees i 15 curtmetratges) els que competiran per les 22 estatuetes en la gran nit del cinema català. La lectura de les nominacions tindrà lloc el 25 de gener a l’Auditori de La Pedrera i la gala dels 14ns Premis Gaudí se celebrarà el diumenge 6 de març a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). El Premi Especial del Públic s’entregarà des de la Sala Mozart de Calella, el cinema més antic de Catalunya.
Es manté la preocupació pel català
"La producció en català continua amb les mateixes xifres preocupants de l’any passat, quan va tocar fons, amb només 6 llargmetratges de ficció en llengua catalana, una de les xifres més baixes de la història dels premis (només superada
per la primera edició dels Gaudí, amb 4 pel·lícules candidates). Aquesta dada es manté enguany". D'aquesta manera l'Acadèmia del Cinema Català mostra la seva preocupació davant del pes del català en les produccions cinematogràfiques de Catalunya.
Amb tot, sí que apunten que –incloent-ne les produccions de totes les modalitats–, les xifres de la presència del català sí que representen una "lleugera pujada" respecte de l'any anterior, passant d'un 33% de films que tenien el català com a llengua original majoritària a l'actual 41% –29 de les 53 produccions catalanes candidates d'aquesta edició són en català–.