Parets permetrà la conversió de plantes baixes comercials en habitatges protegits

L'aprovació inicial va tirar endavant amb el vot de tots els partits a excepció de PxR i Cs, que s'hi van abstenir

Societat

Parets permetrà la conversió de plantes baixes comercials en habitatges protegits
Parets permetrà la conversió de plantes baixes comercials en habitatges protegits | Aj. Parets

El ple de Parets celebrat dijous va tirar endavant l'aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació per permetre la conversió de locals comercials buits en habitatge protegit.

Fa gairebé un any que l'aleshores alcalde Jordi Seguer anunciava a les xarxes socials que el govern estava estudiant aquesta possibilitat. Es tracta d'un tema que des d'aleshores ha anat apareixent puntualment en alguns plenaris. En un d'ells, a l'abril, la regidora d'Urbanisme, Rosa Martí, ja va avançar que seria un punt a debatre els pròxims mesos, i ara ha arribat la votació.

En aquest cas, també es vol aconseguir que als nous edificis es pugui incrementar la densitat per destinar-ho a habitatge protegit. D'una banda, preveu l’increment de la densitat en zones plurifamiliars, en solars on es puguin construir habitatges i locals, respectant un determinat sostre i uns determinats habitatges; i alhora, si es volen destinar els habitatges com a protegits, es permet incrementar-ne la densitat fins que surtin habitatges de 70 m² com a mínim.

Tot plegat es podrà aplicar només en unes zones delimitades. A la zona de l’Eixample es podrà fer a l’avinguda d’Espanya, al carrer de Pau Casals, a l’avinguda de Catalunya, entorn de l’actual estació de trens, baixant pel passeig de Ronda i acabant de nou a l’avinguda d’Espanya. A la zona del Barri Antic, es permetrà a l’avinguda de Lluís Companys, al carrer de Sant Valerià, al carrer de Ponent, la meitat de la pujada del carrer on està situat el col·legi de Nostra Senyora de Montserrat, als Horts del Rector i al Camp de les Peces. A l’escorxador, es tindran en compte dues illes entre el carrer de Rosselló i el de Torres i Bages.

Martí explicava dijous que existeix la "necessitat" d'aconseguir reserves d'habitatge protegit i aquesta és una manera de fer-ho.

No convenç la delimitació de zones

Pel que fa a l'oposició, Ara Parets ERC va ser l'únic partit a votar-hi a favor, tot i no compartir la delimitació de les zones. El portaveu Jordi Seguer explicava que aquesta "pot ser una mesura pal·liativa" al problema de l'habitatge, però demana que el govern valori "la possibilitat d'ampliar l'opció de convertir locals comercials en planta baixa com a habitatge en altres carrers que avui dia no contempla el Pla General, per no generar greuges comparatius".

Neus Jordà, portaveu de Parets per la República, tampoc compartia la delimitació, però sí que celebrava que els habitatges que es puguin crear en les plantes baixes comercials siguin protegits "i no de lliure arrendament". Al mateix temps, lamentava que "molts dels propietaris de locals comercials prefereixen treure rendiment econòmic segur convertint-ho amb habitatge, que potenciar un comerç viu i de qualitat que ompli els carrers del nostre poble" i convidava el govern a engegar una campanya "que ajudi a obrir nous comerços i que subvencioni als propietaris una part dels lloguers".

Per últim, Manuel Losada, portaveu de Ciutadans, també s'hi va abstenir.

Edicions locals