S'apuja el límit per aplicar l'ordenança contra les males olors de Parets

Aquesta ha estat una de les al·legacions fetes per les empreses Danone i Odournet, i aprovada pel plenari

Societat

El passat març el ple de Parets tirava endavant l'aprovació inicial d'una ordenança contra les males olors de les indústries i vuit mesos més tard ja s'ha modificat, després de rebre al·legacions de dues empreses del municipi, i s'ha aprovat definitivament amb les abstencions de Parets per la República i Ciutadans, i el vot favorable de la resta de partits del consistori.

La regidora de Medi Ambient, Rosa Martí (Sumem Esquerres a Parets), explicava en la sessió de dijous passat que el consistori ha notificat "individualment" l'ordenança aprovada al març a les empreses susceptibles d'emetre males olors. Després d'aquest procés, han rebut al·legacions per part de Danone i d'Odournet, i bona part d'elles han estat acceptades pel govern.

Una d'elles és les unitats d'olors sancionables. L'edil explicava que amb l'ordenança inicial es podia sancionar amb unes unitats més baixes, però les empreses van demanar que es respectés les que determina l’UNE com a màximes i "vam pensar que era lògic", hi deia.

El mesurament de les olors és un altre dels aspectes que canvia. "L'ordenança preveia la medició de les olors per un olfactòmetre dinàmic de camp" a proposta de la Diputació, però aquest mètode ha estat vist per les dues empreses com a "massa moderna i massa poc experimentada" i han demanat el mesurament tradicional, segons explicava Martí.

A banda d'això, les al·legacions també instaven a què aquesta ordenança s'apliqués també davant les activitats públiques, fet que també ha estat acceptat. "L'única cosa que no vam acceptar", apuntava Rosa Martí, "és que s'apliqui a les activitats domèstiques, perquè ja estan regulades per la nostra ordenança de convivència".

Ara Parets ERC hi va donar suport, recordant que quan van entrar al govern es van trobar "amb propostes de sancions a empreses locals que no tenien cobertura jurídica", i "va ser aleshores quan el govern plural va decidir que calia la redacció de l'ordenança", deia Carme Herrero.

Neus Jordà, portaveu de Parets per la República, justifica l'abstenció apuntant que no estava d'acord a modificar l'ordenança, però sí que ho estava "amb l'entesa –de l'Ajuntament– amb les empreses de Parets".

Un estiu amb menys problemes de males olors

Durant l'exposició del punt, Rosa Martí també va explicar que aquest estiu –que és l'època de l'any en què més es produeixen males olors– "n'hi ha hagut molt pocs episodis". Això ho justificava assenyalant que "l'empresa Danone ha tirat endavant la construcció de la depuradora que tenia pendent", per reduir les emissions odoríferes.

Edicions locals