El trànsit a la C-17 a Mollet cau un 40% des de l'aixecament del peatge

FEMVallès proposa pacificar la via al seu pas pel nucli urbà i crear més accessos a la C-33

Societat

El trànsit a la C-17 a Mollet cau un 40% des de l'aixecament del peatge
El trànsit a la C-17 a Mollet cau un 40% des de l'aixecament del peatge

Mollet del VallèsLaura Ortiz

L'aixecament del peatge de l'autopista ha tingut com a efecte el trasbals de trànsit de la C-17, abans més congestionada, cap a l'autopista, ara ja gratuïta.

En concret, segons les dades del Servei Català de Trànsit, el volum de vehicles a la C-17 a Mollet entre els mesos de setembre –quan es va aixecar el peatge– i novembre, s'ha reduït un 40% respecte al mateix període de 2019 (any prepandèmia). En canvi, l'autopista C-33 ha incrementat un 53% la intensitat mitjana diària (IMD) de vehicles. Entre setembre i novembre de 2019, la IMD de la C-17 a Mollet va ser de 54.934 vehicles mentre que enguany ha estat de 33.201 vehicles diaris de mitjana. Pel que fa a l'autopista, el 2019 la intensitat mitjana era de 64.889 vehicles diaris i un cop ha estat alliberada la IMD ha estat de 99.442 vehicles.  

Davant aquesta realitat, que segons els experts s'anirà accentuant, l'associació FEMVallès ha elaborat una proposta perquè l'autopista C-33 i l'autovia C-17 al seu pas per Mollet passin a ser dues vies de circulació més integrades a la ciutat. "La finalització de les concessions de les autopistes de pagament ha deixat en mans de la Generalitat una xarxa pendent d’integrar. Vies que abans eren molt concorregudes per evitar els peatges ara han reduït considerablement el volum de tràfic amb l’aixecament de barreres i, en canvi, les antigues vies de pagament ara augmenten el pas de vehicles", exposa Manel Larrosa, arquitecte urbanista membre de FEMVallès.

La proposta de FEMVallès es vertebra en la necessitat de fer més permeable la C-33, dotant-la de més accessos amb entrades i sortides des de Mollet. Aquesta actuació implicaria la construcció de dos nusos: un a la Llagosta, a l'entorn d'on hi havia el peatge, per fer-hi un accés a la C-17 i a la futura estació intermodal ferroviària prevista a la Llagosta. "La intermodal serà un dels punts neuràlgics més importants del Corredor Mediterrani pel que fa al transport de mercaderies i aquests nous accessos hauran d’absorbir amb eficiència l’entrada i sortida d’un important volum de tràfic de camions", apunta Larrosa. En aquest cas, segons l'arquitecte, la construcció seria relativament senzilla, ja que s'aprofitaria l'espai a l'entorn del peatge i no s'haurien de malmetre nous terrenys.

Millor accés al polígon de Can Prat

El segon nus se situaria a l'altura del camí de Can Prat, a l'actual pont de l'Aiguabarreig. "Seria un bon punt perquè enllaça amb la ronda nord de Mollet i la carretera de la Roca, a més de proporcionar un accés al polígon de Can Prat des de l'autopista", diu Larrosa. L'arquitecte reconeix que aquesta actuació seria molt més complexa que el nus a la Llagosta però ho considera una oportunitat per obrir el polígon de Can Prat. "Ara ha quedat encaixat entre infraestructures i sense accessos", explica Larrosa que considera que dotar-lo de més entrades amb façana a l'autopista pot ser un revulsiu per a la zona industrial.  

Dotar d'aquests nous accessos la C-33 facilitaria que, segons Larrosa, gran part del trànsit que encara ara circula per la C-17 passés a l'autopista. Això seria una oportunitat per pacificar la C-17 al seu pas pel nucli urbà de Mollet. "La pacificació viària reduiria els efectes negatius amb més permeabilitat urbana, això vol dir, més passos de vianants, menor límit de velocitat o fins i tot espai per a carrils bici", diu Larrosa, que assimila l'actuació a la C-17 amb l'actual avinguda Diagonal a Barcelona. Segons Larrosa, aquestes actuacions "no només són una qüestió de vialitat sinó d'interès urbà i de millora mediambiental", conclou.

El Govern vol estudiar-ne el flux de mobilitat

FEMVallès ha lliurat al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, una carta amb la demanda de pacificació d'aquestes dues vies, una proposta que properament es vol presentar també als ajuntaments implicats. Per part del Govern català, el secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, apunta que l'aixecament dels peatges és "una oportunitat de revisar durant aquest any quin és el comportament de mobilitat que s'està produint al conjunt de les autopistes i com s'està redistribuint el trànsit". Pel que fa a la demanda feta per FEMVallès, Font apunta que "qualsevol plantejament el podem estudiar en la línia que les autopistes principals acabaran tenint el flux principal i haurem de veure com això ens ajuda a reconfigurar algunes de les connexions de les vies no principals com seria la C-17. No descartem res, però ho haurem d'estudiar en funció de la mobilitat que es vagi produint a la xarxa viària".

 

Edicions locals