Egipte i les figures 3D, novetats del pessebre monumental de Parets

La impressió de figures 3D és una eina que dona moltes possibilitats als pessebristes

Cultura

L’entrada a la tomba de Nefertiti
L’entrada a la tomba de Nefertiti | S.C.

Sergio Carrillo

El pessebre sobre taula més gran de Catalunya torna a obrir portes dos anys després. El darrer Nadal, a causa de la pandèmia, l'Agrupació Pessebrista Parets va oferir un pessebre de 20 metres quadrats a la plaça de la Vila. Aquest any de marge que els ha donat la Covid, però, els ha anat a favor per poder realitzar la proposta actual, un pessebre ambientat a l'Egipte que inclou figures fetes amb impressora 3D.

Hi han apostat pel 3D per necessitat, segons explica el president de l'entitat, Albert Pérez Ninou: "No teníem figures egípcies i no teníem possibilitat de comprar-ne tantes". Tanmateix, aquesta necessitat els ha obert "un món que enganxa, que és apassionant i que dona per fer moltes coses diferents", hi afegeix Pérez.

Lluny del que era habitual en altres edicions, el naixement es troba al principi. Els visitants es toparan amb Jerusalem i Betlem a l'inici del recorregut, seguit d'una zona desèrtica que connecta amb Egipte, on hi ha representats temples de l'època, com els d'Abu Simbel i Luxor, la tomba de Nefertiti, les esfinxs i les piràmides. Per fer-ho, ha calgut una gran tasca de recerca. "Són llocs coneguts i tampoc t'ho pots inventar; has d'informar-te bé abans de fer algunes coses", diu el president, qui també assenyala que sempre intenten recrear al màxim possible la realitat. En aquest sentit, han representat el particular succés del temple d'Abu Simbel, per on el sol només hi entra fins al final dos cops l'any on hi ha les estàtues de divinitats egípcies que, d'aquesta manera, són il·luminades.

Però també s'hi han bolcat molt en la feina de taller, ja que han hagut de pintar i vestir les figures impreses en 3D, els palaus i els temples també s'han hagut de pintar a mà i s'han hagut de fer palmeres i plantes desèrtiques, entre d'altres, pel fet que era un terreny amb el qual els pessebristes paretans no hi havien treballat gaire.

L'Albert Pérez Ninou, el president dels pessebristes paretans, davant de l’entrada al temple d’Abu Simbel | S.C.

Millor assistència de l'esperada

L'assistència està sent millor del que es preveia. "Comptava que amb la pandèmia potser venia la meitat de la gent que ve habitualment", diu l'Albert Pérez Ninou, satisfet perquè els primers dies hi ha anat molta gent.

La quantitat de públic que tinguin enguany serà el baròmetre que els farà decidir com serà el pessebre de l'any vinent. "Si aquest any ve la meitat de la gent que ve normalment, jo prefereixo l'any següent mantenir el pessebre canviant algunes coses, perquè la gent que venia normalment pugui tornar-lo a veure", diu Pérez. Però si s'apropen a l'assistència habitual "no val la pena tornar-lo a repetir".

Obert fins al 23 de gener

El pessebre monumental de sota la plaça de la Vila, de 230 metres quadrats, es podrà visitar fins al 23 de gener tots els caps de setmana i festius. Al matí, d'11 h a 13.30 h, i a la tarda, de 17 h a 20.30 h. Els dies 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre, i el 3, 4 i 7 de gener, només hi haurà torn de tarda. L'entrada té un preu de 2 € per persona i és gratuït per als menors de 7 anys.

Construint un palau amb les piràmides i l’esfinx de Giza de fons | S.C.

Edicions locals