Es manté activat l'avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules al Baix Vallès

Fa quatre dies que es manté activat l'avís pels nivells de partícules en suspensió

Societat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural manté activat per quart dia consecutiu l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica pels nivells moderats de partícules PM10 en l’ambient atmosfèric declarat el passat dijous, 16 de desembre, als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric, entre els quals els municipis del Baix Vallès.

Durant ahir dissabte, els nivells de PM10 es van mantenir moderats a diversos punts de la ZPE i a les zones que, per les seves condicions, tenen una mala dispersió de l’aire. Es va arribar a superar lleugerament el valor límit diari de 50 μg/m³ en un dels punts, i la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la situació d’estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. Des de la Generalitat se seguirà fent un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà demà si cal activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

A Mollet, els nivells de PM10 aquest diumenge eren de 46 μg/m³ (qualitat de l'aire regular) i en el cas dels nivells de PM2,5 eren de 41 μg/m³ (qualitat pobre).

L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Edicions locals