El Baix Vallès necessitarà més de 6.200 habitatges socials en els propers 20 anys

El Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de la Generalitat marca com a objectiu que un 15% del parc residencial sigui assequible

El Baix Vallès necessitarà més de 6.200 habitatges socials en els propers 20 anys
El Baix Vallès necessitarà més de 6.200 habitatges socials en els propers 20 anys

En els propers 20 anys, els municipis baixvallesans necessitaran més de 6.200 habitatges destinats a polítiques socials. Aquesta és la previsió que fa la Generalitat, que té com a objectiu que el 2042, un 15% de les llars de les poblacions que es troben en una zona de mercat tens d'habitatge tinguin algun tipus de protecció.

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials de la Generalitat està exposant als municipis el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge (PTSH), que és l’instrument de planificació que marcarà les línies de futur en habitatge a Catalunya fins al 2042.

El pla parteix d'una diagnosi inicial, amb una estimació d'habitatges existents i el tant per cent que està destinat a polítiques socials. En aquest sentit, de les dades dels set municipis baixvallesans analitzats es desprèn que només el 6,5% del parc residencial –3.374 habitatges– és social. Per tant, per arribar a complir el 15% que marca el PTSH es necessitarien 6.267 habitatges socials més.

El món local demana recursos

Responsables municipals d'habitatge al Baix Vallès fan una valoració positiva del pla, però reclamen que aquest s'acompanyi de recursos. "Una de les premisses és que els ajuntaments amb el seu pressupost assumeixin aquest percentatge de pisos socials, això no obstant, és una fita que es marca sense finançament ni recursos clars", explica la regidora d'Habitatge de Mollet, Núria Muñoz, qui recorda que la competència en habitatge és de la Generalitat. Una idea que referma Alberto Bastida, regidor de Sant Fost, qui considera que el Govern català "hauria de crear un fons que permeti als Ajuntaments fer les inversions per promoure habitatge social", opina.

La petició de recursos és, de fet, l'argument d'una de les al·legacions al PTSH que han presentat els municipis de l'Arc Metropolità, del qual en forma part Mollet. Aquests municipis també han al·legat pel que fa al preu de venda dels habitatges de protecció, que el pla situa en 24.000 euros, un preu que "està molt lluny de la realitat i s'hauria de trobar un equilibri entre aquest preu i els que es troben al mercat", considera Muñoz.

Edicions locals