Es publica la 19a revista 'Parietes'

El cant coral, els canvis al nomenclàtor, els forns i les bòbiles del poble o l'obra d'eterno al tenes, entre d'altres, formen el volum

Societat

Carles Toribio amb la 19a revista 'Parietes'
Carles Toribio amb la 19a revista 'Parietes'

El Centre d'Estudis Locals Parietes ha publicat recentment el 19è número de la revista Parietes, que porta per nom Reinvenció i Cultura. Una nova era i que té a la portada una imatge antiga del cant coral al municipi, que il·lustra el primer article d'aquest volum.

Pel que fa al títol escollit, el president de l'entitat, Carles Toribio, explica que intenta resumir el context actual: "Hem arribat a un moment, amb l'era digital, en què tothom s'ha de reinventar i la cultura també". I quant a l'article que il·lustra la portada, es tracta d'Història del cant coral a Parets, escrit per Joan Volart i sobre el qual Toribio explica: "Els anys 70 s'hi van ajuntar diferents cants corals al poble i després van desaparèixer".

El segon treball és obra de Joan Novell, qui escriu sobre el seu carrer, Santa Irene, en un breu article que "parla dels llocs populars on jugaven els nens, com celebraven la revetlla de Sant Joan, Nadal...", apunta Toribio.

El tercer és un article de Rosa Martí, un treball "incipient", diu el president de la revista, que podria donar peu a un estudi més ampli. "Si algú ho ha de fer, és l'Ajuntament, o potser algun treball de recerca", apunta Toribio. Martí hi ha explicat el contingut d'una vintena de pergamins d'entre l'any 905 i el 1575 que mencionen Parets i que estan conservats a l'arxiu benedictí de Sant Pere de les Puel·les.

L'estudi sobre els forns i les bòbiles de Parets, a càrrec d'Antoni Puig és un dels més extensos del volum, i repassa tant "els que s'han mantingut fins fa res, com els que van desaparèixer els 50 i 60".

D'altra banda, el president ha estat l'autor de dos articles. Un que tracta les modificacions del nomenclàtor del municipi des de la República i fins a la restitució de la democràcia –com la plaça de la Vila, anomenada Plaza del Generalísimo durant la dictadura–. En l'altre, posa el focus en l'artista paretà Eterno i la seva obra sota un pont del Tenes.

L'entrevista al Miquel Molina, vinculat a diverses entitats del municipi i a la Tipel, les ressenyes dels llibres L'handbol a Parets –de Carles Font– i Vigilant del pas –de Cristina Marín– i dos poemes del jove raper paretà Pablo Pérez Rueda BLON completen aquest 19è volum.

Voluntat d'incloure el jovent

Toribio reitera que vol donar més protagonisme al jovent. Els encoratja a escriure per a la revista: "M'agradaria que sortissin més articles de treballs de recerca". De fet, a l'hora d'animar la ciutadania a col·laborar-hi, diu: "Es pot parlar de qualsevol tema de Parets, si l'article està ben fet, està ben escrit i té potència".

A banda, també vol que la revista parli de joves paretans "que tenen un recorregut molt bèstia", com enguany ha fet ell mateix amb Eterno, o incloent poemes de Blon, o mencionant-ne d'altres a l'editorial com l'escriptora Laura Pallarés, la guanyadora d'un Gaudí Anna Moragriega o els patinadors Pau Garcia i Silvia Rodríguez, entre d'altres. En aquesta línia, referma que, tot i que a la Parietes normalment es parla del passat, sempre hi ha lloc per parlar del present i de personatges actuals.

Edicions locals