Parets hauria de sumar 1.184 nous pisos protegits d'aquí a 20 anys

La Territorial Sectorial d'Habitatge de la Generalitat marca com a objectiu que un 15% del parc residencial sigui assequible

Societat

A la zona de l'antiga Bendix s'hi podrien fer 170 pisos socials
A la zona de l'antiga Bendix s'hi podrien fer 170 pisos socials

En els pròxims 20 anys, els municipis baixvallesans necessitaran més de 6.200 habitatges destinats a polítiques socials. Aquesta és la previsió que fa la Generalitat, que té com a objectiu que el 2042 un 15% de les llars de les poblacions que es troben en una zona de mercat tens d'habitatge tinguin algun tipus de protecció.

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials de la Generalitat està exposant als municipis el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge (PTSH), que és l’instrument de planificació que marcarà les línies de futur en habitatge a Catalunya fins al 2042.

El pla parteix d'una diagnosi inicial, amb una estimació d'habitatges existents i el tant per cent que està destinat a polítiques socials. En aquest sentit, de les dades dels set municipis baixvallesans analitzats es desprèn que només el 6,5% del parc residencial –3.374 habitatges– és social. Per tant, per arribar a complir el 15% que marca el PTSH es necessitarien 6.267 habitatges socials més.

Un 3,3% d'habitatge social

Actualment, Parets compta amb 256 habitatges destinats a polítiques socials (un 3,3%) i per a assolir l'objectiu del 15% –tenint en compte que es preveu passar dels 7.860 habitatges als 9.259 en vint anys– s'haurien de promoure 1.184 nous habitatges socials abans del 2042.

La Bendix, zona a desenvolupar

Des de l'Ajuntament de Parets recorden –i és un apunt que sovint ha posat sobre la taula als plenaris la regidora d'Habitatge, Rosa Martí– que "la Generalitat és qui té competències exclusives en habitatge".

En tot cas, val a dir que un dels compromisos del govern actual –inclòs al Pla d'Actuació de Mandat– és precisament treballar per a la construcció de pisos de protecció oficial, així que també hi poden aportar la seva part. "Acabem d’aprovar una modificació del pla general que permet fer habitatges a les plantes baixes en determinats indrets del municipi i en aquests moments ja hi ha peticions en tràmit", diuen, en una mesura que fomenta la conversió a habitatges protegits en els casos en què s'incrementi la densitat dels edificis.

Dues zones que es podrien desenvolupar urbanísticament serien Can Fradera i l'entorn de la Bendix (anteriorment Bendibérica). Sobre la primera, el consistori lamenta que "la Generalitat ho té paralitzat; ni ho ha desenvolupat, ni ha deixat que l'Ajuntament ho faci, tot i que li hem demanat reiteradament". Si tirés endavant, Can Fradera podria acollir uns 220 habitatges socials, segons l'Ajuntament paretà.

A la Bendix s'hi podrien fer 170 més. La urbanització d'aquest espai, però, sembla més pròxima, segons assenyalen fonts municipals: "Estem a prop d’aprovar definitivament el planejament que permetrà que es desenvolupi".

Una altra opció –encara que la quantitat de pisos sigui menor– és el projecte per fer onze habitatges a l'edifici de Lluís Companys que acollia la Policia Local i que encara avui acull altres serveis municipals com RAP107. L'Ajuntament de Parets va rebre'n l'avantprojecte la primavera del 2020 i mentre hi siguin els serveis difícilment la iniciativa pugui reeixir.

Per últim, el govern local explica que "ja hi ha cooperatives que promouen habitatge en el nostre municipi" i la fórmula de les cooperatives d'habitatge els sembla "una opció molt bona i interessant", però no confirmen si preveuen impulsar-ne des del govern.

Edicions locals