L'Hospital de Mollet dona eines per a la recuperació dels operats de pròtesi de maluc i genoll

El centre molletà desplega un projecte iniciat al clínic que es basa en la capacitació dels pacients abans, durant i després de la intervenció

Societat

L'Hospital dona eines per a la recuperació  dels operats de pròtesi de maluc i genoll
L'Hospital dona eines per a la recuperació dels operats de pròtesi de maluc i genoll

Els equips de traumatologia, rehabilitació, anestèsia, infermeria i treball social de l'Hospital de Mollet han posat en marxa un projecte, iniciat per l'Hospital Clínic, per millorar la recuperació de les persones que han d’intervenir-se per una pròtesi de genoll o maluc.

L’objectiu és capacitar la persona atesa i la persona cuidadora abans, durant i després de la intervenció. “Gràcies a aquest programa, el pacient i la persona cuidadora arriben plenament informats a la intervenció, amb major tranquil·litat i menys angoixa, i amb una millor força i to muscular, necessari per una ràpida rehabilitació”, explica Marta Pascasio, cap del Servei de Rehabilitació de la Fundació Sanitària Mollet.

En primer lloc, es realitza una consulta infermera prequirúrgica on es fa una valoració i s’indica el procés de recuperació. Seguidament, un equip format per un fisioterapeuta i una infermera duen a terme tallers on se’ls explica amb detall tota la seqüència fins al dia de l’ingrés, el procés de rehabilitació posterior, indicacions per a les cures d’infermeria i els possibles signes d’alarma. Així mateix, es practiquen sota supervisió dels professionals tots aquells exercicis que hauran de realitzar durant les quatre setmanes prèvies a la intervenció i un cop realitzada la cirurgia.

L’altre punt clau per a l’èxit del projecte ha estat l’adaptació de la cirurgia per a una mobilització precoç, evitant el sondatge vesicular, els drenatges i els bloquejos motors. “Permet que la persona pugui començar a caminar i iniciar la rehabilitació postoperatòria amb major prestesa”, explica el Dr. Eduard Tornero, cap del Servei de Traumatologia de la Fundació Sanitària Mollet. En concret, al cap de quatre hores d’haver finalitzat l'operació la persona atesa ja comença a caminar amb el suport de l’equip d’infermeria i l'endemà ja pot començar a pujar i baixar les escales.

La persona marxa de l’hospital amb les pautes a seguir per la recuperació, de la qual se'n fa un seguiment telefònic, una visita del cirurgià i el seguiment de l’equip de rehabilitació.

Edicions locals