'Jo, dona' arrenca els actes del desè aniversari de l'Associació Fotogràfica Parets

L'exposició de Jordi Villacrosa i Glòria Berbel, un homenatge a la dona, es pot visitar a Can Rajoler

Cultura

Els autors de la mostra, Jordi Villacrosa i Glòria Berbel
Els autors de la mostra, Jordi Villacrosa i Glòria Berbel | S.C.

Sergio Carrillo

L'Associació Fotogràfica Parets celebra enguany el seu desè aniversari i una de les primeres activitats d'aquesta commemoració és l'exposició Jo, dona, a càrrec de Jordi Villacrosa i Glòria Berbel, i que l'entitat va voler dedicar-la a la sòcia Txusa Mulà, qui va morir recentment a causa de la Covid.

Can Rajoler acollia divendres a la tarda la inauguració d'aquesta mostra amb instantànies fetes per Villacrosa –soci de l'entitat– que estan acompanyades d'uns breus escrits a càrrec de Berbel i que es podrà visitar fins al 21 de febrer.

Els retrats de dona sempre l'han atret al fotògraf i és per això que plantejava que la seva primera mostra en solitari fos en aquesta línia. Primer va pensar a focalitzar-se en temes més concrets, com podria ser la violència de gènere, però al final va apostar per fer una exposició "més eclèctica i que intenta reflectir la meva visió de la dona en molts apartats diferents".

Amb Jo, dona ha volgut homenatjar les dones, però ho fa esperançat que tot plegat no es percebi amb una senzilla mirada, "sinó que provoqui alguna cosa". "Espero que les fotografies i els textos us interpel·lin", deia Villacrosa, qui definia que el que ell i Berbel han fet ha estat "escriure amb la llum i amb les paraules".

Qui hi ha escrit amb les paraules ha estat Berbel, que va explicar en l'acte la dificultat de la tasca. D'entrada, perquè va arrencar escrivint textos quilomètrics, fins que va advertir que, per a una exposició, caldria resumir-ho a unes poques línies. "Els escrits han de ser la cirereta, aquell ingredient del plat que li dona un gust determinat", deia en aquesta línia.

Els textos poden semblar des de tweets, fins a titulars periodístics, diàlegs, sentències o versos, tot per reflectir les obres del fotògraf. El fet que Berbel no sabés quina era la intenció del fotògraf amb cada imatge hi afegia també, o un punt de dificultat, o fins i tot un nou marc de creativitat. De fet, tots dos admetien que en alguns casos la interpretació que Villacrosa feia de la seva fotografia i la posteriorment feta i traslladada al text per Berbel no coincidien, però això no ha estat percebut pels artistes com un problema ni de bon tros.

La següent passa de tots dos serà editar un llibre amb més fotos i texts per completar aquesta exposició.

10 anys de fotografia paretana

El gener del 2012 es constituïa l'Associació Fotogràfica Parets i 10 anys després el seu creixement ha estat destacat. El nombre de socis ha crescut fins a arribar a la setantena –abans de la pandèmia–, tot i que ara la xifra no arriba al mig centenar, després de dos anys sense gairebé poder oferir activitats ni formacions precisament per la Covid.

Miquel Portell, president de l'Associació Fotogràfica Parets | S.C.

Però cal destacar de l'entitat paretana que ha esdevingut un pol d'atracció per a fotògrafs del poble i de més enllà, amb socis d'arreu de la comarca i també de comarques limítrofes.

Aquest fet l'explica curt i ras el president de l'AFP, Miquel Portell: "El fotògraf vol ser actiu i si fas coses, hi ve". Portell també afegeix que "quan una associació és dinàmica com la nostra, amb cursos de formació, tallers amb fotògrafs i amb tota una sèrie d'activitats que van omplint el calendari, a qui li agrada la fotografia, sigui d'on sigui, hi ve".

Un dels reptes –i no un de fàcil– és arribar al jovent, tenint en compte que l'edat mitjana de l'associació és elevada. Portell considera que "el món de la fotografia fàcil del mòbil i la tauleta fa que no arribin a fer la nostra fotografia". I els convida a afegir-s'hi també: "Ens agradaria que vingués gent jove i que veiés què és l'altra fotografia. Està molt bé la del mòbil, però hi ha una altra fotografia amb la qual pots fer altres coses".

Les pròximes activitats de l'AFP seran aquest divendres, dedicat a com publicar i treure rendiment de les publicacions a Instagram; i divendres 18 amb sessions de càmeres i models per treure'n també el màxim rendiment.

Edicions locals