El Baix Vallès, un gran escenari cinematogràfic per a Neus Ballús

El llargmetratge 'Sis dies corrents' es podrà veure aquest divendres al Mercat Vell amb la presència de la directora molletana

Cultura

Neus Ballús el juny del 2019 durant el rodatge a l'exterior de l'estudi de Judith Vizcarra, a Mollet
Neus Ballús el juny del 2019 durant el rodatge a l'exterior de l'estudi de Judith Vizcarra, a Mollet

Sergio Carrillo

Aquest divendres (20 h) es projectarà al Mercat Vell de Mollet l'última pel·lícula de Neus Ballús, en un acte que comptarà amb la presentació i col·loqui a càrrec de la guionista i directora molletana.

Mollet gaudirà d'aquesta manera d'un film que, si bé ja ha superat les deu setmanes en cartellera i acumula premis en festivals tan prestigiosos com el Locarno o la Seminci, així com 9 nominacions per als Gaudí, es pot considerar ben local. Ballús, molletana, ha plasmat un relat que ben bé podria ser real –de fet, els protagonistes no són actors, sinó que realment treballen com a lampistes–. Es tracta d'un relat amb el qual molta gent dels afores de Barcelona s'hi podrà sentir representada i que ha permès que algú assegut a la butaca d'un cinema –fins i tot de més enllà de l'Estat, com va passar als festivals de Toronto i Londres, entre d'altres– pugui veure alguns dels carrers de Mollet, el polígon Llevant i la C-17 al seu pas per Parets o alguns plànols santfostencs.

Pel que fa a la ciutat molletana, algunes de les localitzacions presents a Sis dies corrents són: el carrer Francesc Macià entre les avingudes Llibertat i Calderó –exterior de l'estudi de Judith Vizcarra–, el dipòsit de vehicles de la plaça Joan Miró –on van a buscar la furgoneta després d'haver-la deixat mal aparcada– i el pont del cementiri que passa per sobre la línia de tren R3 –a totes bandes de la via, tant al carrer Granollers com al carrer del Ferrocarril–.

Per tot plegat, Ballús assegurava al diari SomMollet quan el film estava a punt d'estrenar-se als cinemes que "la gent de la comarca s'hi sentirà identificada amb tot: amb les localitzacions i amb els personatges". I així és. Carrers baixvallesans a banda, la fotògrafa molletana Judith Vizcarra és una de les actrius secundàries del film, qui rebrà el Moha i el Valero en un dels sis dies de feina i acabarà convencent el Moha per deixar la feina en mans del seu company i preparar-se per a una sessió fotogràfica que acabarà amb el treballador a prova amb un trepant a la mà i sense samarreta davant dels flaixos de Vizcarra.

Judith Vizcarra a 'Sis dies corrents'

La fotògrafa recorda que quan la Neus Ballús la va contactar "pensava que volia l'estudi", no creia que volgués que ella hi aparegués com a intèrpret, al seu mateix estudi, en contextos amb els quals es pot trobar en el seu dia a dia a la feina. També apunta: "Vaig haver de fer de mi, tot i que la Neus en provocava les situacions". Vizcarra es mostra molt satisfeta pel llargmetratge i destaca de la directora la seva "serenitat increïble".

Una montmelonina a l'equip

Anna Molins, directora de fotografia de 'Sis dies corrents'

 Sis dies corrents hi han treballat altres vallesans, com el granollerí Gerard Oms (coach d'actors) o la montmelonina Anna Molins (directora de fotografia). Per a Molins "ha estat un regal treballar amb la Neus. Ens entenem i connectem molt bé i això és fonamental; hi ha d’haver bona connexió amb una directora perquè entenguis què vol i com ho vol explicar". De Ballús, assegura que "té molt talent" i que ha après "moltíssim al seu costat". També es mostra il·lusionada per haver rodat "a prop d’on he crescut" i afegeix que "mostrar la realitat que coneixes sense artificis fa que la pel·lícula sigui més propera i més autèntica". Aquest realisme i naturalisme cercat ha rebut tan bones crítiques que ha aconseguit nou nominacions per als Gaudí. Per a Molins, això ja és "un reconeixement boníssim", tot i que hi apunta: "Si ens en donen, benvinguts seran, i tant!".

Algunes de les localitzacions baixvallesanes del film

La furgoneta de Losilla Servei passant pel carrer del Ferrocarril de Mollet
Un dels plànols santfostencs que apareixen a la pel·lícula
El Valero i el Moha treballant al polígon Llevant, amb la C-17 de fons

 

Edicions locals