Es presenta l'avantprojecte de la passera per veure 'la pintura mural més gran d'Espanya'

L'Ajuntament de Parets s'adreçarà als Ministeris de Transport i Cultura i a la Generalitat per tirar endavant aquesta obra que permetrà gaudir de les pintures de la Tipel

Cultura, Societat

Avanprojecte passera Tipel
Avanprojecte passera Tipel

Dimarts al vespre es presentava a Can Rajoler l'avantprojecte de la passera a la Tipel que permetrà contemplar el mural d'Arranz-Bravo i Bartolozzi.

La regidora de Patrimoni, Rosa Martí (Sumem Esquerres a Parets), explicava en l'acte que un dels Ministeris amb els quals hauran de treballar per fer realitat aquest projecte és el de Transports, tant per la proximitat amb l'autopista, com per demanar que el tercer carril previst a l'AP-7 s'allunyi al màxim de les pintures de la Tipel.

Precisament per la proximitat amb l'autopista, el Ministeri de Transport haurà de donar-li el vistiplau: "Podrien no veure-ho bé, però no crec que sigui aquest el cas", deia Martí.

Amb tot, la regidora avançava que també negociaran amb el Ministeri de Cultura així com amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat per "poder portar aquest projecte a la realitat". En aquest sentit apuntava que, tenint en compte que es tracta de "la pintura mural més gran d'Espanya i probablement d'Europa", cercaran fons per poder finançar l'execució.

Amb l'avantprojecte i amb el llibre recentment presentat i escrit per Carles Toribio aniran a les administracions supramunicipals, i en el cas de la Generalitat, també els demanaran declarar el mural bé cultural d’interès nacional (BCIN).

"Un dels millors museus a l'aire lliure"

D'altra banda, Rosa Martí també explicava que amb aquesta iniciativa la fita és disposar "d'un museu amb una obra". I hi afegia: "Tenim tots els números per tenir un dels millors museus a l'aire lliure amb una única obra".

Per la seva banda, l'arquitecta Carme Pigem –membre de l’equip RCR Arquitectes, que ha elaborat l'avantprojecte– va assenyalar que amb l'encàrrec van haver de reflexionar sobre com es podien visitar aquestes pintures "sense afectar l'entorn de treball de la fàbrica" i creant un espai "que gairebé no existeix".

La proposta presentada ha estat "un petit caminet, un recorregut museístic per veure aquesta obra", que clourà amb uns espais per seure i veure-la de manera reposada.

Alhora, l'arquitecta considerava que després de la restauració del mural del 2019, "ara és el moment de veure com es pot apropar a tothom".

Pigem també hi va deixar anar el toc anecdòtic assegurant que li ha fet molta il·lusió aquesta tasca, ja que quan estudiava a l'Escola d'Arquitectura "cada setmana passàvem davant de la Tipel".

ERC critica que no es podrà executar en el mandat, tot i estar al PAM

Amb tot, des d'Ara Parets ERC critiquen que aquest projecte no es podrà executar en aquest mandat, "malgrat que el PAM 2021-23 del govern de la moció es va comprometre a construir la passera-mirador".

D'altra banda, també lamenten que "l'Ajuntament de Parets no podrà assumir el cost de la passera". Els republicans afegeixen que Rosa Martí va dir durant la comissió informativa celebrada abans de la presentació pública de l'avantprojecte que el desig del govern local "és que el mirador el pagui el Ministerio de Cultura i la Generalitat de Catalunya".

Edicions locals