'L'entorn del Tenes no s'ha de preservar, s'ha de renaturalitzar'

Així ho assegurava l'arquitecte Martí Franch en la presentació de la primera fase de restauració del Tenes

Societat

'L'entorn del Tenes no s'ha de preservar, s'ha de renaturalitzar'
'L'entorn del Tenes no s'ha de preservar, s'ha de renaturalitzar'

Sergio Carrillo

L'arquitecte Martí Franch va presentar dijous, conjuntament amb el govern paretà, el projecte de la primera fase de la restauració del riu Tenes, en un acte que va tenir lloc a Ca n'Oms. El cost de l'execució serà de 965.000 euros, dels quals mig milió els aporta la Diputació mitjançant una subvenció. Ara per ara, la resta queda en mans del consistori, que té contemplada la partida al pressupost, però que alhora ha demanat una subvenció Next Generation per estalviar-se els diners de la restauració.

Quant a la redacció, Franch va asseverar que l'entorn del Tenes "no s'ha de preservar, s'ha de renaturalitzar". Ho va reiterar i justificar en diverses ocasions.

D'entrada apuntava que el lloc està "molt alterat" i "ha anat establint-s'hi tota mena de flora invasora". És per això que deia que "preservar-ho seria resignar-se a tenir una molt mala salut".

L'arquitecte també hi afegia: "S'han de fer accions de renaturalitzacions positives que permetin anar a uns estàndards de biodiversitat molt més gran". En aquesta línia anirà l'actuació redactada per Franch i que tirarà endavant l'Ajuntament de Parets.

El projecte intervindrà en una zona d'11 hectàrees compreses entre Els ponts dels presidents –entre els ponts de Francesc Macià i de Josep Tarradellas–, de les quals 6,4 hectàrees seran a la llera del riu i les 4,5 restants seran a la riba.

L'objectiu és "crear les condicions perquè aquest parc pugui prosperar", deia Martí Franch, qui admetia que els entorns naturals han tingut un ús social molt gran des de la pandèmia i avançava que està contemplada aquesta demanda en la proposta.

Altres detalls destacats d'aquesta futura restauració són el fet que "el conjunt del projecte està preparat perquè les persones amb mobilitat reduïda i cadira de rodes el puguin fer servir", així com la creació de dues basses, una d'elles temporals, que "faran una bona feina de depuració". També es plantaran 486 arbres i 3.500 arbusts, entre d'altres, i es crearan 51 nodes de dispersió de la biodiversitat. Una novetat també serà la instal·lació de mobiliari dissenyat per a espais naturals, per disposar de miradors, divans, cadires o tatamis. En total, hi haurà 85 llocs per seure, mentre que actualment no hi ha cap banc.

Per últim, Martí Franch explicava que hi ha quatre indicadors als quals s'haurà de fer seguiment: l'avifauna de l'entorn; intentar que es puguin recuperar els amfibis a través de les basses; fer un inventari de les espècies vegetals; i un observatori fotogràfic de l'evolució del riu.

El govern, satisfet amb el projecte

El govern va aprofitar l'avinentesa per celebrar la presentació d'aquest projecte. L'alcalde, el socialista Francesc Juzgado, assegurava que "és una aposta molt important d'aquest govern per l'entorn natural" i afegia que la seva execució "serà un gran guany mediambiental".

La vicealcaldessa, Casandra Garcia (Sumem Esquerres a Parets), asseverava que la restauració del Tenes "beneficiarà a la ciutadania en el seu conjunt".

I Rosa Martí (Sumem Esquerres a Parets) també explicava que la redacció ha estat avalada pels equips tècnics de l'Ajuntament, del Consorci Besòs-Tordera i de l'ACA.

Edicions locals