Investiguen si l'incendi de Montornès ha causat la mort de peixos al riu Besòs

L'ACA ha pres mostres de l'aigua del riu, on han aparegut peixos morts

Societat

Investiguen si l'incendi de Montornès ha causat la mort de peixos al riu Besòs
Investiguen si l'incendi de Montornès ha causat la mort de peixos al riu Besòs | ADF 301

Montornès del Vallès

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera investiguen si l'incendi d'indústria al polígon de Montornès ha pogut contaminar el riu Besòs. Una de les naus calcinades tenia bidons i dipòsits de líquids inflamables, que van provocar fortes explosions, una gran fumarada i l'activació del PLASEQCAT.

El riu baixava aquest dissabte amb gran quantitat d'escuma al seu pas per Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet, i s'han observat nombrosos peixos morts a la zona. L'ACA ja ha pres mostres de l'aigua per avaluar l'impacte ambiental. "Aquest matí ens hem llevat amb el riu Besòs cobert d'escuma, amb una forta olor àcida i grans quantitats de peixos grans i petits morts", ha lamentat l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) 301, que s'organitzaven per retirar peixos morts al riu, segons informava l'entitat. En concret, haurien tret de l'aigua més d'un centenar de peixos i anguiles sense vida a l'alçada del pont de la Roca, a Montcada i Reixac.

Contenció a l'EDAR Montornès

Per la seva banda, el Consorci Besòs Tordera l'EDAR Montornès ha informat que ha aconseguit contenir en un dipòsit del recinte gran part de l'abocament derivat de l'incendi d'indústria al sector E del polígon Can Parellada. Segons l'EDAR Montornès, cap a les 19.30 hores els tècnics van rebre l'avís de l'incident i es va procedir a confinar i desviar cap a uns dipòsits buits l'efluent d'entrada a l'estació depuradora d'aigües residuals durant unes hores (aproximadament fins a les quatre de la matinada).

"Gràcies a aquesta ràpida actuació, s'ha pogut contenir el 100% de l'abocament que ha arribat a planta, que resta ara en aquests dipòsits i s'anirà tractant de manera progressiva i controlada per tal d'evitar afectacions a la planta i garantir els nivells de qualitat de l’aigua efluent", ha assenyalat el Consorci. L'EDAR ha pogut continuar funcionant pràcticament amb total normalitat i garantint la qualitat de l'aigua efluent, "que tot i haver augmentat lleugerament els nivells d'amoni no ha ocasionat danys en el riu". "En unes hores la planta recuperarà el seu normal funcionament i els paràmetres de qualitat anteriors al sinistre", deien aquest dissabte des de l'EDAR.

Segons el Consorci, l'escuma blanca al riu Besòs i l'aparició de peixos morts pot ser degut a l'arribada d'un petit percentatge de les aigües emprades en les tasques d'extinció "a través de les pluvials". "Es creu que aquest petit abocament pot haver ocasionat la mort d'alguns peixos i una làmina blanquinosa que s'observa a l'aigua en alguns trams del Besòs, especialment al seu pas per Montcada i Reixac", apunten.

Edicions locals