EL TSJC tomba les limitacions als vehicles més antics per entrar a Barcelona

Des de l'Ajuntament recorden que la sentència no és ferma i que la Zona de Baixes Emissions 'continua vigent'

Societat

ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona que prohibeix als vehicles més antics entrar al perímetre delimitat per les dues Rondes per tal de reduir la pol·lució atmosfèrica.

La sentència, que es pot recórrer, considera que l'ordenança municipal es va aprovar el desembre del 2019 amb deficiències en la seva elaboració, falta d'informes determinants i un excés en l'àmbit geogràfic d'aplicació i en el tipus de vehicles exclosos, entre d'altres.

Les sentències donen la raó a la Plataforma d'afectats per les restriccions circulatòries, l'Associació de famílies nombroses de Catalunya, els gremis de tallers de reparació de vehicles i de transportistes.

Des d'inicis del 2020 els vehicles sense cap etiqueta ambiental de la DGT no poden entrar a la ZBE de la capital catalana.

Per la seva part, la segona tinenta d'alcaldia i regidora d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, no contempla que la justícia acabi anul·lant la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha destacat que és la primera ZBE de l'Estat i això genera "tensions a nivell jurídic d'interpretacions". Ha recordat que altres mesures, com el pla d'allotjaments turístics, també van rebre un primer revés jurídic i després s'han pogut aplicar sense problema. "Hem tirat endavant mesures que obren camí al nostre país", ha manifestat. Sobre la resposta als tribunals, Sanz ha afirmat que el més probable és que hi hagi un recurs, però s'està estudiant encara.

Com ja va deixar clar el regidor Eloi Badia aquest dilluns, Sanz ha defensat que la sentència del TSJC no és ferma i per tant no canvia res. La ZBE "continua vigent", ha insistit. La tinenta d'alcaldia ha considerat que moltes qüestions que planteja la sentència estan "fora del sentit comú". Ha afegit que també es basa en estudis antics sobre mobilitat i hi viuen "incoherències" que ara intentaran rebatre.

Sanz ha destacat el compromís "inequívoc" de totes les administracions en tirar endavant la Zona de Baixes Emissions.

Edicions locals