La Segona República, encara ben present a Parets, 91 anys després

Divendres es va commemorar la seva proclamació i es va inaugurar l'exposició sobre la petjada d'aquest període històric al municipi

Política

Membres de la Taula de la Memòria Històrica de Parets
Membres de la Taula de la Memòria Històrica de Parets | Taula de la Memòria Històrica

El parc de la Linera va tornar a ser l'escenari per celebrar l'aniversari de la proclamació de la Segona República, en aquest cas el 91è aniversari. Com és habitual, hi va haver diversos parlaments, una lectura de poemes relacionats amb el període històric –a càrrec de Niu d'Art i la Taula de la Memòria Històrica– i una actuació musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música i el CEM María Grever.

La presidenta de la Taula de la Memòria Història de Parets, Maribel Màrquez, va parlar sobre els avenços de la Segona República: "Hem volgut posar de manifest a través de la reconstrucció d’un passat republicà totes les millores que a la Segona República es van portar a terme i la Guerra Civil va treure, i així recordar d’on venim, on som i cap a on anem: el nostre passat, el nostre present i el nostre futur".

Com és habitual, no hi van faltar les paraules del batlle, Francesc Juzgado, qui destacava: "Volem homenatjar a totes aquelles persones que van ser víctimes i represaliades del règim franquista, posant un èmfasi especial als alcaldes i regidors de la nostra vila, que van lluitar per la defensa de la democràcia i la llibertat. I ho fem davant de l’escultura en record a aquestes persones represaliades i que es va crear fruit d’un acord entre la Taula de la Memòria Històrica de Parets i l’Ajuntament amb la voluntat de treballar conjuntament en la recuperació de la memòria històrica, perquè avui, 91 anys després, continua viu el gran somni republicà".

Per la seva banda, la vicealcaldessa, Casandra Garcia, va centrar el seu discurs en els valors republicans: "Són tots aquests valors republicans els que des de l’Ajuntament de Parets ens comprometem a defensar: els principis educatius d’una escola plural, accés per a tothom, que prioritzin les capacitats personals i identitat dels nostres nens i les nostres nenes; una sanitat responsable i universal, que aposti per la qualitat amb un servei amb especial atenció a les persones vulnerables i potenciar polítiques públiques en matèria de salut; reivindicarem els drets de les dones, el dret de la igualtat al treball, a la seguretat i a la participació política lliure de qualsevol violència".

Una exposició sobre la Segona República a Parets

Un dels plafons de l'exposició a Can Rajoler | Taula de la Memòria Històrica de Parets

A banda de l'acte commemoratiu, hi ha dues accions més  programades. D'una banda, des del passat divendres i fins al 24 d’abril, la sala d’exposicions de Can Rajoler acull una exposició històrica sobre la Segona República a Parets que es podrà visitar de dilluns a divendres de 16 a 20 h i els matins de dijous de 10 a 13 h. L’exposició La Segona República a Parets recull biografies, documents i fotos dels alcaldes de Parets durant el període del 1931 fins al 1939.

Per altra banda, el dijous 14 d'abril al matí es farà la hissada de la bandera republicana a la plaça de la Vila.

Edicions locals