Sis dècades d'escoltisme a Parets

El cau de Parets celebrava dissabte el 60è aniversari, amb membres de totes les èpoques de l'agrupament

Societat

Una instantània del cau a finals de la dècada dels 70
Una instantània del cau a finals de la dècada dels 70 | AEiG Sant Jaume

L’Agrupament Escolta i Guia Sant Jaume de Parets va celebrar dissabte la festa del seu 60è aniversari amb tot un seguit d'activitats al Casal de Can Butjosa, incloent-hi una cercavila gegantera i concerts, entre d'altres.

Tanmateix, l'efemèride es va complir a la tardor. Concretament el 4 d'octubre de 1961 va ser quan el cau de Parets va néixer, sorgit d'uns escolans que ajudaven el mossèn de l'església de Sant Jaume –motiu pel qual s'anomena així l'entitat–. Han passat sis dècades de cau a Parets i moltes generacions de caps i d'infants que es van retrobar dissabte. Un d'aquests va ser el David Soto, qui va entrar a l'AEiG Sant Jaume el 1984 com a infant i des de finals dels 90 fins al 2004 va ser-ne a cap.

Soto destaca que l'escoltisme i l'entitat paretana "han evolucionat". L'excap recorda com el moviment escolta dels 80 era "pseudomilitar" i es focalitzava en aspectes més vinculats amb la supervivència. "Tot això s'ha anat democratitzant", assegura l'excap, qui valora molt positivament l'oportunitat d'haver format part del cau paretà: "Com a infant, hi trobes un entorn molt diferent del de l'escola, fas més pinya amb els companys, vius amb la natura...". Val a dir, però, que el seu pare ja va entrar a l'agrupament el 1962 –un any després de la seva formació– i que han estat molts els membres de la família que també n'han format part.

Una oportunitat per créixer

Just abans de la pandèmia, l'agrupament comptava amb dues dotzenes de caps. Amb tot, amb el confinament, n'ha caigut la xifra, un fet que preocupa relativament l'actual consell de caps: "Trobem que la societat està anant cap a una banda, i l'escoltisme i els valors que representem, per una altra molt diferent, i ens fa por no ser capaços de trobar aquestes persones que sentin la motivació per tirar el projecte endavant. Però si no surten ara, sortiran més endavant".

Els actuals caps destaquen que participar del cau "és una oportunitat per créixer i per desenvolupar-nos com a persones".

Edicions locals