Objectius clars del nou secretari general de JxC, Jordi Turull: 'Independència o independència'

La militància de Junts per Catalunya va validar la candidatura conjunta del paretà amb Laura Borràs

Política

Objectius clars del nou secretari general de JxC, Jordi Turull: 'Independència o independència'
Objectius clars del nou secretari general de JxC, Jordi Turull: 'Independència o independència' | Carola López / ACN

ACN

L'exconseller paretà Jordi Turull ha estat escollit secretari general de Junts per Catalunya. Així ho va decidir la militància del partit, que va validar la seva candidatura conjunta amb Laura Borràs –elegida presidenta– i la resta de càrrecs pactats per a la nova executiva.

Amb 1.854 vots (92%), l'exconseller va obtenir més suports que la presidenta del Parlament, que en va rebre 1.776 (78,5%) per part de la militància de Junts. Borràs i Turull van pactar repartir-se el poder a la cúpula del partit en peu d'igualtat, a diferència de l'etapa presidida per Carles Puigdemont amb Jordi Sànchez a la secretaria general. Segons l'acord anunciat al maig, Borràs tindrà el mateix pes executiu que Turull.

Borràs i Turull hauran de treballar per conciliar les diverses veus i opinions que representen dins del partit sobre com entomar la relació de govern amb ERC. A Turull se'l vincula a l'ala dels antics convergents, membres de l'actual executiu català i figures destacades als quadres locals. Exconseller de la presidència al govern de l'1-O, Turull està inhabilitat fins al 2030 i no pot exercir cap càrrec públic per la condemna del Tribunal Suprem. En el seu discurs, a més, va fer una crida a "posar la directa" i a assolir la independència de Catalunya sense "més excuses". "Aquesta vegada l'objectiu és independència o independència. Del referèndum o referèndum a independència o independència", va defensar.

En canvi, a Borràs se l'associa a les incorporacions d'independents més secessionistes. La candidata del partit en les darreres eleccions està pendent de la causa judicial oberta per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Se l'investiga per un suposat fraccionament de contractes.

El nou full de ruta no es concretarà fins al congrés del 15 i 16 de juliol a la Farga de l'Hospitalet, però d'entrada Junts busca amb els nous lideratges "mantenir la transversalitat" i alhora "reactivar" el partit de cara a una segona part de la legislatura "en clau de confrontació".

 

Edicions locals