En alerta pel risc d'incendi i l'onada de calor al Baix Vallès
La sequera sumada a les altes temperatures inusuals en un mes de juny agreugen el risc d'incendi a les zones boscoses i agrícoles
Els serveis d'emergències afronten una de les campanyes forestals més complicades i llargues dels darrers anys, situació propiciada per la poca pluja registrada durant l'hivern i les altes temperatures de les darreres setmanes.
Aquests condicionants han fet que els Agents Rurals activessin aquest dijous el nivell 2 del Pla Alfa de vigilància i prevenció d'incendis al Vallès Oriental, que implica, entre altres, el control de columnes de fum, la identificació de l'autor del foc, i el control de llocs predeterminats d'especial risc, a més de la prohibició de l'ús de màquines al bosc.
Campanya contra incendis
Dimecres, coincidint amb els tres primers grans focs de la temporada a terres de Ponent, es posava en marxa la campanya de la Generalitat per potenciar la vigilància davant els focs, acció que acabarà al mes de setembre i que es reforça amb el Pla d'informació i vigilància (PVI) contra els incendis forestals impulsat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i altres cossos de seguretat.
En aquesta planificació, juguen un paper essencial de vigilància i primera intervenció les Associacions de Defensa Forestal (ADF). Al Baix Vallès, hi treballen dues, l'ADF 301 La Serralada i l'ADF La Conreria, que compten amb una trentena i una quinzena de voluntaris, respectivament, que fan guàrdies per vigilar el territori. Pel que fa als dispositius disponibles, l'ADF 301, que actua a l'espai rural de Gallecs i a una part de la serralada de Marina, compta amb 3 vehicles pick-up, 3 tot terrenys, 4 motocicletes per a vigilància dels espais fluvials i la torre de vigilància forestal ubicada a la seu de l’ADF, a Montcada i Reixac.
Focs agrícoles
En el cas de l'ADF 301, aquests dies, el cos ha reforçat la seva presència des de les 9 fins a les 22 h a l'espai rural de Gallecs, davant el risc d'incendi per la campanya de la sega. "Les màquines estan treballant als camps de cereals i això provoca un gran perill d'incendis agrícoles. Per això tenim vehicles amb kits de primera intervenció d'extinció d'incendis per l'espai de Gallecs", explica Oriol Serratusell, responsable de l'ADF 301. De fet, la nit de dimecres a dijous, sobre la mitjanit, es produïa un incendi, en uns camps de blat a prop de l'Institut Gallecs, que en menys d'una hora va estar estabilitzat. "A mesura que vagin passant les hores i veient com evolucionen els parcs de bombers que s'estan queden buits pels incendis que hi ha per tot Catalunya, ampliarem la vigilància tant en horaris com en efectius", explica Serratusell.
Per la seva part, l'ADF la Conreria actua sobre una àmplia zona forestal que s'estén per les serralades de Marina i Litoral als termes municipals de Vallromanes, Montornès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Sant Fost, i Tiana, i disposa de cinc vehicles de primera intervenció distribuïts per aquests municipis. "Estem en una situació de molt risc perquè els boscos s'estan deixant de banda, estan molt secs i amb molts arbres caiguts perquè els propietaris no se'n fan càrrec", lamenta Joan Ramon Mimó, president de l'ADF La Conreria. Amb tot, el responsable de l'associació afirma que enguany, els ajuntaments baixvallesans estan fent la feina amb la neteja de les franges perimetrals i antiincendis, que han d'actuar com a tallafocs en cas d'incendi al bosc. "A Vallromanes s'estan acabant les perimetrals; a Sant Fost també estan acabant les franges i se n'estan fent de noves, i a Montornès s'ha fet una bona neteja del camí que va des del coll de Mercader fins al dipòsit de Martorelles, al GR 97.3. S'han netejat amb una amplada de 4 metres i aquest punt es converteix en un dels tallafocs importants de la zona", apunta Mimó. "Antigament, gran part d'aquest territori estava ocupat per vinyes, i aquests camps de cultiu ja actuaven com a tallafocs. Ara moltes d'aquestes vinyes s'han abandonat i s'han convertit en més massa forestal", diu el cap de l'ADF, qui ha demanat precaució de cara al cap de setmana de la revetlla. "Tota la zona és una zona de risc. Ara mateix podria començar un foc a Collserola i en una tarda se'ns pot presentar al Baix Maresme i podria arrasar gran part de les serres de Marina i Litoral", adverteix.
Davant aquest risc, el Govern, fins i tot, es planteja tancar parcs naturals aquest estiu. Segons admetia aquest dijous la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, les dotacions previstes "segurament" no seran suficients, especialment si els incendis són "simultanis": "Estem preparats, però la situació cada vegada és més complicada".