[VÍDEO] Educació s'eximeix de responsabilitat en la situació de Can Vila i l'Ajuntament porta el conflicte als jutjats

Les famílies dels alumnes del centre es mobilitzaven aquest dilluns a les portes del Departament d'Educació per reclamar una solució

Societat

Educació s'eximeix de responsabilitat en la situació de Can Vila i l'Ajuntament porta el conflicte als jutjats
Educació s'eximeix de responsabilitat en la situació de Can Vila i l'Ajuntament porta el conflicte als jutjats

Laura Ortiz

La incertesa per l'inici de curs a Can Vila sembla lluny de solucionar-se. El Departament d'Educació s'eximeix de responsabilitat en la situació que viu l'escola d'educació especial molletana, que no podrà escolaritzar una setantena d'alumnes al setembre per les greus deficiències de dos dels mòduls del centre. Per la seva part, l'Ajuntament ha decidit portar el cas davant d'un jutge perquè prengui mesures urgents. Mentrestant, les famílies es mobilitzen sense cap solució a la vista i reclamen una solució més enllà de picabaralles entre administracions.

La reunió telemàtica mantinguda aquest dilluns entre Educació i l'Ajuntament de Mollet no ha avançat cap a cap solució concreta. El Departament d’Educació s'escuda en el fet que no és titular de l’immoble i que la titularitat de l'activitat és de l'Ajuntament. "Es tracta d'un centre municipal i l'Ajuntament ha de fer-se càrrec dels edificis i del manteniment", apunten fonts del Departament, que, asseguren que van advertir el Consistori de la necessitat de manteniment el 2017. 

L'Ajuntament, per la seva part, defensa que el fet que dels 160 alumnes només 46 siguin de Mollet i la resta provinguin de més d'una vintena de municipis, converteix el servei en supramunicipal. A més, recorda que el Departament ja va fer inversió en nous mòduls, tant el 2002 com el 2015, per ampliar les places de l'escola. "El 2017 es va detectar que hi havia esquerdes, però això no és una qüestió de manteniment de l'edifici, això requereix una inversió com ja va fer anteriorment", diu el regidor d'Educació, Raúl Broto. En aquest sentit, Educació indica que el conveni entre l'Ajuntament i l'Incasòl (Generalitat) propietari del terreny "no està ben resolt en la cessió d'ús" i això impossibilitaria que el Departament tornés a invertir com ja va fer en anys anteriors perquè "s'ha de ser més rigorós amb la normativa".

Reunió amb poques alternatives

A la reunió hi han assistit l’alcaldessa de Mollet, Mireia Dionisio Calé, el regidor d’Educació, Raúl Broto, i per part del Departament d’Educació, el director general de Centres Públics, Jean-Marc Segarra, i el director del Servei Territorial Maresme- Vallès Oriental, Simó López.

Durant la trobada, el Departament d’Educació ha ofert dues opcions per a l’inici del curs escolar el pròxim 5 de setembre. D'una banda, traslladar els alumnes afectats a una escola pública de la ciutat, una alternativa que no veuen amb bons ulls ni la comunitat educativa ni l'Ajuntament, per les dificultats de barrejar aquest alumnat amb alumnes d'un centre ordinari, amb necessitats i edats molt diferents. "Aquesta opció condemnaria tant el futur de Can Vila com el de l'escola que acollís aquests alumnes", considera Broto. L’Ajuntament de Mollet considera que atenent el criteri dels professionals de l’escola, "l’única opció viable és que el Departament instal·li provisionalment uns mòduls, tal com va fer el 2015".

La segona opció que s'ha posat sobre la taula és demanar un segon peritatge que indiqui si amb un reforç dels fonaments es poden utilitzar els dos edificis afectats. En aquest sentit, el govern municipal ha anunciat que es farà càrrec de realitzar el segon peritatge per veure si és possible l’ús i reforç dels edificis fins que els mòduls estiguin instal·lats i així intentar evitar que l’alumnat s'hagi de moure de Can Vila.

Conflicte als jutjats

En paral·lel, però, el consistori presentarà un contenciós-administratiu amb mesures cautelars urgents perquè sigui un jutge qui obligui a realitzar d'urgència l'actuació que permeti que l’alumnat no es mogui del centre. El jutjat podria resoldre en un parell o tres de setmanes. Broto afirma: "Que sigui un jutge qui prengui la decisió. Si obliga l'Ajuntament a construir aquests mòduls de manera cautelar, ho assumirem", diu el regidor, qui avança, però, que l'Ajuntament, si fos el cas, reclamaria posteriorment el cost de la construcció a la Generalitat. Segons les estimacions municipals, el preu de la construcció de dos nous mòduls estaria entre els 500.000 i els 800.000 euros.

Per la seva part, més d'un centenar de persones de la comunitat educativa de Can Vila es concentraven aquest matí davant les portes del Departament d'Educació a Barcelona per reclamar una solució, més enllà de les responsabilitats de cadascuna de les administracions. "El problema més greu i principal és que infants amb autisme es veuen afectats i tots som responsables de protegir-los. Què més dona de qui és la culpa?", apunten. La comunitat educativa continuarà mobilitzant-se per reclamar la construcció de nous edificis a l'escola.

 

Edicions locals