Els abonaments de Rodalies seran gratuïts a partir de setembre

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la mesura aquest dimarts durant el debat de política general

Societat

Els abonaments de Rodalies seran gratuïts a partir de setembre  I  Foto: Albert Segura / ACN
Els abonaments de Rodalies seran gratuïts a partir de setembre I Foto: Albert Segura / ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts durant el debat de política general que el seu executiu crearà dos nous impostos excepcionals i temporals, a les grans energètiques –elèctriques, gasistes i petrolieres– i a la banca, i bonificarà el 100% dels bitllets multiviatge de Rodalies de Renfe. Segons el president espanyol, són mesures en resposta a l'increment de la inflació i permetran recaptar 3.500 milions d'euros l'any, perquè "el govern no permetrà que el patiment de molts sigui el benefici d'uns pocs". Sánchez també ha anunciat que tots els estudiants de més de 16 anys que ja reben una beca, un milió, rebran una beca complementària de 100 euros al mes entre setembre i desembre d'aquest 2022.

Pel que fa a Rodalies, Sánchez ha anunciat que el seu govern bonificarà el 100% de tots els bitllets de diversos viatges operats per Renfe. La bonificació passarà així del 50% al 100% per a tots els abonaments de Rodalies i mitjana distància des de l'1 de setembre al 31 de desembre d'aquest any. La mesura se suma a la bonificació al metro urbà.

D'altra banda, l'impost a les grans empreses energètiques tindrà vigor els anys 2023 i 2024 sobre els beneficis del 2022 i 2023, i l'executiu espera que recapti 2.000 milions d'euros, perquè "els beneficis no cauen del cel, sinó que surten de la butxaca dels ciutadans". L'impost a les grans entitats financeres compensarà els seus beneficis per l'increment dels tipus d'interès, i serà "excepcional i temporal" durant dos anys. Segons Sánchez, permetrà recaptar 1.500 milions d'euros a l'any.

Beques complementàries

Sánchez també ha anunciat que incrementarà els 2.134 milions d'euros que ja destina a beques. "Tots els estudiants de més de 16 anys que ja gaudeixen d'una beca rebran una beca complementària de 100 euros al mes", que beneficiarà 1 milió de persones a l'Estat. Rebran aquesta beca entre setembre i desembre d'aquest any.

Un altre element és la incorporació al currículum educatiu d'infantil, primària i secundària d'un programa sobre programació i robòtica i la creació d'un nou marc regulador estatal sobre el personal d'extinció d'incendis "per ser més eficaços". "El repte és sortir millor del que hem entrat en aquesta crisi", ha dit Sánchez.

Sánchez també ha anunciat la creació d'un centre estatal de salut pública "per millorar la gestió d'emergències sanitàries"; que impulsarà una "nova i millorada PAC per impulsar el camp espanyol" així com l'impuls de la independència energètica amb una inversió de 1.000 milions d'euros per a la compra de plaques solars i vehicles elèctrics.

Edicions locals