El Vallès Oriental registra els millors rendiments en una collita de cereal en general irregular i amb descens de producció

L'associació Asaja continua reclamant una acció més decidida contra les plagues de conills i senglars

Societat, Economia

La collita de cereals ha registrat un descens de producció de més del 30%
La collita de cereals ha registrat un descens de producció de més del 30%

Una collita de cereal sobtada, molt irregular i amb descensos de producció superiors al 30%. Aquest és el balanç que fa l'Associació Agrària Joves Agricultors (Asaja) de la campanya d'enguany.

El resultat de la collita era especialment esperat, a causa de l'efecte combinat de la sequera i de la crisi que es viu des de fa mesos a Ucraïna. De fet, aquesta s'ha avançat 15 dies degut a les fortes calors dels darrers dies del mes de maig. Els pagesos més avançats han pogut salvar la producció gràcies a les pluges d'abril, mentre que els més tardans han obtingut grans més migrats per culpa de l'onada de calor.

Tot i això, en una lectura per comarques, les que han tingut millors rendiments són el Vallès Oriental i Osona. La Segarra, Anoia, Bages, Girona i Tarragona han registrat descensos en blat i ordi i el Segrià ha quedat a la cua.
A aquests indicadors cal afegir encara una altra problemàtica. Des d'Asaja adverteixen que "portem un any de preus desbocats del cereal, un 80% més car, que ha fet trontollar moltes explotacions ramaderes. Ara a l'hora de la collita ha anat a la baixa, curiosament quan els agricultors tenen el gra per vendre; després l'especulació fa la resta".

A escala estatal, la collita també ha estat irregular i a la baixa, amb una producció d'uns 18 milions de tones, un 23% menys. El blat de moro, la soja i el gira-sol també han tingut baixos rendiments, al voltant d'un 8 i un 10 %. 

Pel que fa al sector ramader, el preu per quilo de carn, el preu del pollastre i el preu de la llet estan registrant augments amb relació a les xifres del juliol de l'any passat. Els més significatius són els increments de la carn de vacu, conill i oví i també la llet.

Propostes i demandes a l'administració

El balanç per part de l'associació ha anat acompanyat d'un seguit de reflexions que creuen que s'han de traslladar a les administracions pertinents. Així, a la Comissió Europea adrecen la conveniència de reformar alguna normativa de la PAC per tal de crear una assegurança que proporcioni cobertura en cas de catàstrofes naturals a tots els Estats membres, "davant d'un canvi climàtic que patim agricultors i ramaders". Des d'Asaja creuen "prioritari garantir les collites, garantir el futur de l'alimentació" i apunten que la Comissió té diverses maneres d'obtenir aquests fons, com per exemple a través dels aranzels a les importacions.

També reclamen al ministre d'Agricultura, "que faci els deures", ja que "aviat farà un any que tenim la llei de la cadena alimentària i la indústria i els supermercats segueixen com sempre, pagant preus de 25 anys enrere, especialment l'horta".

Finalment, a la Conselleria d'Acció Climàtica demanen mesures efectives per combatre la plaga de conills i senglars, perquè "provoquen unes pèrdues milionàries que ningú no es fa responsable i l'agricultor o ramader no pot suportar".

Edicions locals