Arrenca el curs amb només dos candidats i les incògnites als partits del govern

Neus Jordà i Jordi Seguer són els únics que s'han presentat oficialment, i repetiran candidatura els pròxims comicis

Política

S'acaben les vacances d'estiu, els infants tornen a les aules, la tardor ja espera ansiosa el seu torn i arrenca un nou curs polític que clourà el maig amb les eleccions municipals. Ara per ara, a vuit mesos perquè la ciutadania torni a ser convocada a les urnes, només hi ha dos candidats anunciats oficialment. Es tracta de Jordi Seguer (Ara Parets ERC) i Neus Jordà (Parets per la República), que ja van tocar govern els primers 19 mesos de mandat i treballaran per tornar a aconseguir-ho.

Pel que fa als dos partits que governen, PSC i Sumem Esquerres a Parets, encara no s'han pronunciat al respecte. Per part dels socialistes, Francesc Juzgado, l'alcalde, ja va dir el març a SomParets que ell voldria repetir al capdavant del partit. "Possiblement jo sigui el candidat, o almenys jo transmetré aquesta petició al meu partit per ser cap de llista a les pròximes eleccions", deia Juzgado aleshores.

Quant a la candidatura de Sumem Esquerres, la vicealcaldessa, Casandra Garcia, també deixava entreveure el març a aquest mitjà que podria tornar a encapçalar el projecte del partit. Amb tot, sí que s'han avançat ja a constituir-se com a partit polític local per poder presentar-se als pròxims comicis municipals amb aquesta marca, ja que el 2019 ho van fer com a coalició de partits, formats per Podem, Catalunya en Comú, NOPP i MES. Ara, però, ja poden concórrer a les eleccions municipals sense haver de pactar amb cap altre partit. Tanmateix, tot i que ja no tenen el suport de Podem ni de Catalunya en Comú, encara compten amb MES i NOPP. El següent pas a fer serà decidir els òrgans del partit i aleshores engegarà el procés que clourà desvetllant si l'actual vicealcaldessa repetirà com a candidata o ho farà una altra persona.

L'altre partit que també té representació al consistori, Ciutadans, tampoc ha decidit encara el candidat. "Estem fent els debats interns i crec que el procés s'allargarà a finals d'any", explica en Manuel Losada, portaveu del partit taronja.

La dispersió de les esquerres

Com a incògnites també manca saber quin serà el paper dels dos partits que van deixar Sumem arran de la moció de censura –Podem i Catalunya en Comú– i de Comunistes Parets, que el passat novembre van constituir la cèl·lula local Josep Roca i Collell. Per part de Podem Parets, el portaveu Antonio Rodríguez assegura que les relacions amb els comuns no són bones: "És impossible que ens puguem presentar amb ells a les pròximes eleccions".

No és aquest mateix feeling que senten els comuns. Marc Pardina, membre de Parets en Comú, afirma que estan "en contacte amb Podem i amb altres partits, com Comunistes", i sobre Podem diu que "la sintonia és bona" i que "la intenció és anar-hi plegats". De fet, cal destacar que l'acord nacional d'ambdues formacions els impedeix concórrer als comicis per separat, així que o s'hi presenten junts, o només s'hi presenta un dels dos.

Pel que fa als comunistes, també és encara aviat per desvetllar les fórmules com s'hi presentaran, però sí que anuncien que volen formar "una candidatura àmplia" amb l'objectiu "d'afrontar un projecte seriós".

Edicions locals