Un cartell d'espectacles en masculí

La presència de dones als xous programats a Can Rajoler és minsa, representant només el 25% d'artistes que hi actuaran

Cultura

'Liberté', dels paretans Sàndal Produccions
'Liberté', dels paretans Sàndal Produccions

Els espectacles a Parets, organitzat per l'Ajuntament, és sempre un dels programes culturals més complets del Baix Vallès, tant pel que fa a quantitat com pel que fa a qualitat, combinant artistes reconeguts d'arreu de Catalunya i de l'Estat, i amb alguna opció de quilòmetre 0 i alguna de més alternativa.

En aquest darrer quadrimestre de l'any també serà així. Emma Vilarasau, Javier Gurruchaga, Miguel Lago, David Fernández, Ramon Madaula o Bruno Oro són alguns dels caps de cartell, però Sàndal Produccions i Anna Luna & URuBÚ –amb participació del paretà Ernesto Briceño– també hi posen l'accent local.

Amb tot, pel que fa a la presència de dones i homes sobre l'escenari en aquest cas no hi ha gaire paritat. Tres de cada quatre artistes que actuïn a Can Rajoler seran homes; només vuit intèrprets seran dones (el 25,8%). A més, hi haurà quatre xous sense cap actriu o música dona, mentre que en totes les propostes hi haurà com a mínim un home a escena.

Respecte al programa del primer semestre de l'any, el percentatge de presència femenina (29,5%) s'ha reduït lleugerament i aleshores hi va haver quatre ocasions per gaudir d'espectacles protagonitzats només per dones.

La proposta local

L'arrencada d'Els espectacles a Parets comptarà amb l'estrena d'una nova proposta de la companyia paretana Sàndal Produccions, Liberté, que "parla de com ens tractem (i maltractem) els humans i de com tractem (i maltractem) el planeta", segons explica la companyia. Aquesta proposta escènica empra els llenguatges de la dansa, del teatre físic i de la manipulació d’un titella de gran format i està recomanada per a infants a partir dels 10 anys.

Edicions locals