Les colles castelleres del Vallès Oriental convoquen un premi per a treballs sobre el món dels castells

El certamen està adreçat a estudiants de Batxillerat dels centres de la comarca

Cultura, Societat

| Albert Raga

Les colles castelleres del Vallès Oriental –Xics de Granollers, Castellers de Mollet, Castellers de Caldes i Manyacs de Parets– han convocat la primera edició del Premi de Recerca de temàtica castellera, una proposta inèdita adreçada a estudiants de Batxillerat dels centres de la comarca amb l'objectiu "d'acostar el món casteller en tots els vessants als adolescents, buscant fer més atractiu i motivador el treball de recerca".

El certamen Premi de Recerca de Batxillerat Castellers VO, que es va presentar dilluns a l’institut Manolo Hugué de Caldes, si que té un precedent, però en un altre nivell: els premis CEPAC –Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells– per a treballs de final de grau o de postgrau de temàtica castellera.

Els treballs que es presentin poden ser individuals o fets en grup i hauran d’estar seleccionats prèviament pels centres. Es podran presentar entre l’1 de desembre de 2023 i fins al 31 de març de 2024. El maig del 2024, de tots els treballs presentats es triaran els tres millors. La segona quinzena de juny de 2024 els finalistes hauran de defensar el seu treball davant d’un jurant de vuit persones, que triarà el treball guanyador. Els tres finalistes rebran un obsequi i el premi al millor treball té una dotació de 200 euros.

Les quatre colles castelleres es posen a la disposició dels tutors i les tutores dels centres per si necessiten informació a l’hora d’enfocar els treballs. La temàtica pot abordar aspectes històrics, psicològics, socials i tècnics del fet casteller. Les entitats han posat també alguns exemples de possibles temes: L’origen del fet casteller, de la moixiganga als primers castells, Pors i motivació. Tècniques de treball psicològic en el món casteller, Assaig casteller versus entrenament esportiu, similituds i diferències. Formes de treball en equip per assolir objectius, Distribució de forces i equilibris en els castells, Trigonometria en l’estructura dels castells, Música: versions diferents del toc de castells, Llengua: lèxic casteller, Anglès: castells internacionals i anàlisis de la traducció del lèxic, Premsa: transmissió de les diades castelleres, història, evolució i lèxic, Eines i aplicacions informàtiques en el món casteller, Les colles castelleres com a eina d’inclusió social, La immigració i el fet casteller, Evolució de les colles castelleres amb la incorporació de la dona, Prevenció de lesions en el món casteller, Protocols sanitaris en les actuacions castelleres, i Subvencions, contractes i donacions. Finançament de les colles castelleres.

Edicions locals