Les Alcaldies socialistes baixvallesanes reclamen a la Generalitat més inversió en educació
Demanen més recursos per millorar els equipaments i diners per afrontar la pujada de preu dels subministraments, que paguen els Ajuntaments
Les Alcaldies socialistes de la comarca han reclamat al Govern de la Generalitat un increment en les inversions i el finançament en l'àmbit d'educació. Ho han fet en un acte a la Llagosta aquest dilluns en què han denunciat la situació que pateixen alguns centres educatius i han reclamat més suport econòmic i humà per part del Departament d’Educació.
Segons els socialistes, dels 150 milions d’euros que la Generalitat ha rebut dels Fons europeus, FEDER, per fer millores als equipaments educatius per tal que siguin més eficients i sostenibles, només 5 milions s’han destinat a la comarca del Vallès Oriental. "No arriba ni al 3%, el que suposa una xifra molt baixa en comparació en altres comarques com el Vallès Occidental amb més d’un 14% o el Bages amb gairebé un 8%", apunten.
Els representants del PSC han repassat algunes de les deficiències d'equipaments educatius que atribueixen a la manca d'inversions de la Generalitat. En el cas del Baix Vallès, a la Llagosta, l'alcalde Òscar Sierra denuncia l'estat de diversos centres. “El Centre de Formació d’Adults de la Llagosta té la segona planta tancada perquè la teulada és d’uralita i tenim un estudi que denuncia que hi havia amiant”, ha explicat Sierra, qui considera que aquesta situació és "inacceptable". Pel que fa a l’Escola Sagrada Família, recorda que és un equipament amb espais que tenen un greu perill d’esfondrament i un menjador que no passa favorablement les inspeccions de sanitat. “L’educació l’hem de cuidar, l’hem de fomentar i hem d’invertir per tal de tenir equipaments decents perquè la gent pugui estudiar”, ha reclamat Sierra, qui assegura no haver obtingut cap resposta positiva per part del Departament tot i les queixes. Una altra reivindicació és l’eliminació de les barreres arquitectòniques de l’IES Marina.
A Parets, per exemple, es reclamen inversions en l’institut escola, i a Mollet, l'alcaldessa Mireia Dionisio ha recordat la situació patida a l'Escola Municipal d'Educació Especial Can Vila, per a la qual, Dionisio reclama a la Generalitat que es comprometi per fer-hi un edifici definitiu. “A Mollet, en els últims 10 anys, la Generalitat ha fet només dues obres a escoles i es tracta de treballs menors”, ha assegurat Dionisio.
La reclamació de nous centres de Formació Professional és una petició general de tots els municipis. L’alcalde de Montmeló, Pere Rodríguez, recorda que el municipi ja té destinat un espai per fer-hi un equipament que se centri en la formació en el sector químic i farmacèutic, referència a la comarca, un projecte, però, que de moment no tira endavant. “El sector químic i farmacèutic, tan important a la comarca, ja ha dit que en els pròxims anys es jubilarà la meitat de la plantilla, si no formem a persones en aquest àmbit serà un gran perill, la Generalitat no té en compte la repercussió econòmica que té l’educació”.
Els alcaldes i alcaldesses recorden que pel que fa al finançament, els ajuntaments assumeixen el cost dels subministraments en els centres educatius, i aquest any, amb la pujada de preus, ja saben que el cost es multiplicarà, per tant, els Ajuntaments hauran de fer un sobreesforç pel qual demanen a la Generalitat que es comprometi a aportar més recursos per donar-hi resposta.
A més, una altra problemàtica en matèria de finançament és que els ajuntaments estan assumint el cost de les places d’escola bressol gratuïtes perquè la Generalitat encara no n’ha assumit el cost. Una mesura que el Govern va anunciar per aquest curs.
En aquest sentit, els socialistes consideren prioritari que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat i recorden que Salvador Illa ha estés la mà al Govenr per arribar a un acord pressupostari que, segons el PSC, permeti abordar les inversions en el sistema educatiu.