Parets celebrarà el primer concurs de cuina de la mongeta paretana

Serà en el marc de la calçotada popular de la Festa Major d'Hivern

Societat

Parets del Vallès acollirà el primerConcurs de cuina de la mongeta paretana, una activitat que pretén difondre aquesta varietat de llegum autòctona a través de l'elaboració de plats i receptes. El concurs serà el 21 de gener, de 12.30 a­ 13 h, en el marc de la 25a Calçotada popular de la Festa Major d’Hivern, al Casal de Cultura Can Butjosa. Durant la calçotada també s’inclourà una degustació de la mongeta paretana per a tots els assistents.
 

L'Ajuntament de Parets va iniciar el 2017 un programa de recuperació de la mongeta paretana, un llegum autòcton de la comarca que es va deixar de conrear fa uns anys i del qual se'n van conservar algunes llavors. En el marc d'aquesta tasca de difusió es realitza el concurs culinari, en què es poden fer les inscripcions de manera gratuïta fins al 19 de gener. Les inscripcions s’hauran de formalitzar a través de la butlleta amb la qual es lliurarà a cada participant un paquet de 200 grams de mongetes paretanes per elaborar el plat a casa i que haurà de portar el dia del concurs. Les butlletes es poden omplir en qualsevol dels següents serveis dins el seu horari: el Servei de Comerç, en el carrer Major, 1; el Centre Cultural Can Rajoler, al carrer Travessera, 1; o al Casal de Cultura Can Butjosa, al carrer La Salut, 50.

En el concurs no s'admetrà cap plat que no estigui elaborat amb mongeta paretana ni s'hagi formalitzat la inscripció prèviament i, a més del plat cuinat, s'ha de presentar un sobre que ha de portar escrit a fora únicament el nom del plat. A l'interior del sobre hi ha d'haver la recepta (ingredients i elaboració) i les dades personals del participant. L'organització del concurs disposarà els plats a les taules i identificarà cada plat amb la ­seva fitxa tècnica que lliurarà l’organització on caldrà escriure el nom del plat i els ingredients utilitzats.

Pel que fa als premis, hi haurà el 1r premi i el 2n premi que obtindran cadascú un reconeixement del concurs a més 1 kg de mongetes Paretanes. Els guanyadors seran escollits pels criteris de valoració de l’elaboració del plat, la presentació, l’originalitat de la proposta i la incorporació d’altres productes de proximitat. El jurat del concurs està integrat per l’alcalde de Parets o la persona en qui delegui, la regidora de Turisme o persona en qui delegui i una cuinera professional, que serà la Rosa Parera, de Can Parera. A més, el veredicte del premi es donarà a conèixer el mateix dia, 21 de gener, just abans de l’inici de la Calçotada popular.

 

 

Edicions locals